Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mjanmas vēstnieks Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Kjavs Mo Tuns, kurš atteicies pamest savu posteni, neraugoties uz to, ka armija viņu atlaida pēc februārī notikušā apvērsuma, informējis organizāciju par iespējamu slaktiņu, kuru īstenojusi valdošā militārā hunta, ziņo "The Guardian".

Vēstnieks otrdien nosūtīja vēstuli ANO ģenerālsekretāram Antonio Gutērrešam, kurā teikts, ka jūlijā Mjanmas ziemeļrietumos ir atrasti 40 līķi.

Hunta ir noraidījusi apsūdzības par slaktiņu, savukārt ziņu aģentūrām nav izdevies pārbaudīt ziņojumus par iespējamu slaktiņu, jo attālajā valsts reģionā ir traucēta komunikācijas tīklu darbība.

Tuns rakstīja, ka karavīri spīdzināja un nogalināja 16 vīriešus ciematā ap 9.-10.jūliju, un pēc tam 10 000 iedzīvotāju aizbēga no teritorijas. Viņš sacīja, ka vēl 13 līķi tika atklāti dienās pēc sadursmēm starp vietējiem kaujiniekiem un drošības spēkiem 26. jūlijā. Tāpat viņš piebilda, ka vēl 11 vīrieši, tostarp 14 gadus vecs zēns, tika nogalināti un aizdedzināti citā ciematā 28. jūlijā.

Vēstulē vēstnieks atkārtoja aicinājumu noteikt ieroču embargo valdošajai huntai un “steidzamu humāno iejaukšanos”. "Mēs nevaram ļaut militārpersonām turpināt šāda veida zvērības Mjanmā," sacīja Tuns, piebilstot: "Ir pienācis laiks ANO, jo īpaši ANO Drošības padomei, rīkoties."

1. februārī armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

Kopš apvērsuma Mjanmā notikuši protesti pret armijas īstenoto varas sagrābšanu. Demonstrāciju laikā notikušas arī sadursmes starp protestētājiem un armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!