Foto: LETA

Lietuva plāno septembrī skolās atsākt mācības klātienē, nodrošinot iespēju skolēniem brīvprātīgi veikt Covid-19 testus, trešdien paziņojusi Izglītības, zinātnes un sporta ministrija.

Tā vienojusies ar Veselības ministriju, ka pirmsskolas, sākumskolas, pamatskolas, vidusskolas izglītības un profesionālā pamatizglītības darbs norisināsies klātienē, ievērojot drošības noteikumus, bet epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanās gadījumā valdība lems, kurā brīdī atgriezties pie stingrākiem noteikumiem. Nolemts arī neattiecināt uz izglītības iestāžu darbu un interešu izglītību kritēriju, kas jau noteikts jaunu ierobežojumu noteikšanai citās darbības jomās, proti, 300 aizpildītu Covid-19 pacientu gultasvietu slieksni slimnīcās.

"Vērojot un vērtējot situāciju, valdība atsevišķi lems, kādā gadījumā varētu sākt darboties stingrāks scenārijs, kas nebalstīsies tikai uz vienu kritēriju," norādījis ministrijas kanclers Juļus Lukošus. "Ir svarīgi parūpēties, lai visu bērnu atgriešanās skolās noritētu pēc iespējas drošākā veidā gan viņiem pašiem, gan viņu ģimenēm. Tādēļ aicinām visus brīvprātīgi testēties un potēties."

Vienlaikus ministrija informē, ka ļoti nopietnas situācijas gadījumā valdība varētu pieņemt lēmumu klātienes mācības pamatskolas un vidusskolas izglītībā un profesionālajā pamatizglītībā atļaut vienīgi tad, ja attiecīgajā klasē panākts pietiekams imunitātes līmenis - noteikts pārslimojušo vai vakcinēto audzēkņu īpatsvars - vai arī tiek nodrošināta regulāra testēšanās.

Paredzēts, ka abiturienti no nākamā gada februāra mācītos klātienē pat gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija valstī būtu sarežģīta, bet līdz tam uz viņiem attiektos tie paši noteikumi, kādi būtu spēkā citām minētajām grupām. Ministrija paudusi cerību, ka līdz februārim lielākā daļa abiturientu būs vakcinējušies, pārējiem tiks ieteikts regulāri testēties.

Augstskolās un pieaugušo interešu izglītības jomā klātienes nodarbības tiks atļautas vienīgi tiem, kuri pārslimojuši Covid-19, potēti vai regulāri testējas.

Izglītības iestāžu darbiniekiem būs jāveic testi valdības noteiktajā kārtībā, bet potētajiem vai pārslimojušajiem tas nebūs obligāti.

Līdz šim Lietuvā pilnu vakcinācijas kursu jau saņēmuši vairāk nekā 73% izglītības iestāžu darbinieku.

Izglītības iestāžu darbība varēs tikt ierobežota tiklab vienas skolas kā pašvaldības vai visas valsts līmenī. Izglītības iestādēs būs arī jānodrošina distancēšanās un higiēnas prasību ievērošana un jāgādā par klašu plūsmu nošķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!