Foto: EPA/Scanpix/LETA

Afganistānas islāmistu grupējums "Taliban" piektdien paziņoja, ka ir ieņēmis Kandahāru, kas ir otrā lielākā šīs valsts pilsēta. Tikai ceturtdienas vakarā talibiem krita trešā lielākā pilsēta Herāta.

"Kandahāra ir pilnīgi iekarota. Modžahedi sasniedza Mocekļu laukumu šajā pilsētā," oficiāli atzītā talibu tviterkontā paziņoja grupējuma preses sekretārs.

Talibu apgalvojumu par Kandahāras ieņemšanu atbalstīja kāds iedzīvotājs, kurš pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka valdības spēki ir masveidā atvilkti uz militāru objektu ārpus pilsētas.

Armijas konvoja evakuācija no Kandahāras ceturtdienas pēcpusdienā:


Ceturtdien ziņu avots Afganistānas valdības drošības spēkos paziņoja, ka talibu nemiernieki sagrābuši trešo lielāko Afganistānas pilsētu Herātu. "Mums pilsēta bija jāatstāj, lai izvairītos no turpmākiem postījumiem," aģentūrai AFP pavēstīja šis ziņu avots.

Kandahārā dzīvo vairāk nekā pusmiljons cilvēku un tā ir otra politiski un militāri svarīgākā pilsēta valstī aiz galvaspilsētas Kabulas. Pirms 2001. gadā Afganistānā iebruka ASV Kandahāra bija "Taliban" galvaspilsēta.

Piektdienas rītā uzlidojumā Afganistānas Bruņoto spēku bāzei, kuru karavīri ceturtdien pametuši, ASV spēki centušies iznīcināt milzīgos viņu atstātos munīcijas un bruņojuma krājumus.

ASV savukārt ziņo par 3000 karavīru nosūtīšanu uz Kabulas lidostu, norādot, ka viņu mērķis nav kauja, bet aizstāvēšana. Vienlaikus amerikāņi no Kabulas evakuējot "būtisku skaitu" vēstniecības darbinieku. Visiem ASV pilsoņiem norādīts tūlītēji evakuēties no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!