Foto: Kadrs no video

Afganistānas austrumu pilsētā Džalālābādā trešdien notiek protesti pret "Taliban", bet no Kabulas lidostas turpinās ārvalstnieku un viņiem palīdzējušo afgāņu evakuācija, vēsta ārvalstu mediji.

Džalālābāda talibu rokās krita svētdien, 15. augustā, kad kaujinieki pēc prezidenta Ašrafa Gani bēgšanas iegāja arī galvaspilsētā Kabulā. Džalālābāda atrodas uz stratēģiski nozīmīga ceļa, kas savieno Afganistānu ar Pakistānu.

Kabulas krišana kaujinieku rokās seko virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē pagājušajā nedēļā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Kaujinieku ienākšanai Kabulā sekoja haoss ASV karavīru apsargātajā Kabulas lidostā, no kuras tiek evakuēti ārvalstu darbinieki un diplomāti, kā arī afgāņi, kas strādājuši starptautisko organizāciju labā.


Trešdien no Džalālābādas pienāk video, kuros redzams, ka cilvēki izgājuši ielās, lai protestētu pret nacionālā karoga maiņu, ziņo raidsabiedrība BBC. "Taliban", kas Afganistānu dēvē par Afganistānas Islāma Emirātu, līdz šim izmanto baltu karogu ar melnu šahadu jeb ticības apliecinājumu.

Protestētāji ielās gājuši ar līdzšinējo Afganistānas melni-sarkan-zaļo karogu. Tiek ziņots, ka pūļa izklīdināšanai talibi raidījuši šāvienus.

"Taliban" runasvīrs Zabihulla Nudžahids iepriekš skaidroja, ka par nākamo valsts karogu vēl tiek diskutēts un lēmumu pieņemšot jaunā valdība, kad tā būs izveidota.

Savukārt Kabulā trešdien turpinās cilvēku evakuācija. Vairākas Eiropas valstis cenšas dabūt evakuējamos cilvēkus uz lidostu, bet vienlaikus tiek ziņots, ka pie lidostas vārtiem skan šāvieni.

No Kabulas jau pacēlušās Francijas, Vācijas, Nīderlandes un Čehijas lidmašīnas.

Nīderlandes lidmašīna pacēlusies ar 40 pasažieriem uz klāja, tai atļauts lidostā uzturēties tikai 30 minūtes. Kāda nīderlandiešu-afgāņu ģimene ziņo, ka viņiem lidostā ienākt nav ļāvuši ASV karavīri.

Francija šorīt paziņoja, ka no Kabulas uz Abu Dabi ir evakuēti 25 Francijas pilsoņi un 184 afgāņi. Dažus no tiem nācies izvest no vēstniecības telpām, drīz viņi tiks sūtīti tālāk uz Parīzi.

Prāgā trešdienas rītā nosēdās Čehijas lidmašīna ar 87 cilvēkiem, tostarp valsts vēstnieku Afganistānā Jiri Balunu un desmitiem afgāņu.

Vācija nosēdusies lidmašīna ar 139 cilvēkiem, kas sākotnēji bija nogādāti Uzbekistānā, no kurienes Vācijas valdība koordinē aptuveni 10 tūkstošu cilvēku izvešanu. Otrdien tika ziņots, ka Vācijas pirmais evakuācijas reiss Uzbekistānā ieradās tikai ar septiņiem pasažieriem uz klāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!