Foto: AFP/Scanpix/LETA

Džihādistu uzbrukumā Burkinafaso ir nogalināti 80 cilvēki, tai skaitā 65 civiliedzīvotāji un 15 žandarmi, un valstī ceturtdien tika izsludinātas nacionālās sēras par šī slaktiņa upuriem.

Uzbrukums pie Gorgadži pilsētas notika trešdien, bet oficiāli reģistrētais tajā nogalināto skaits ceturtdien pieauga no 49 līdz 80 cilvēkiem. Pilsēta atrodas rajonā, kur saiet kopā Burkinafaso, Mali un Nigēras robežas.

Valsts karogi pie parlamenta, prezidenta rezidences un valdības birojiem Vagadugu tika nolaisti pusmastā uz trim sēru dienām.

Valdība ceturtdien paziņoja, ka drošības spēki nogalinājuši 58 teroristus, bet pārējie aizbēguši.

Vairāki telekanāli un radiostacijas mainīja savas programmas, pārsvarā atskaņojot dziesmas par godu aizsardzības un drošības spēkiem.

Laikraksti un tiešsaistes mediji publicēja pirmās lappuses melnā sēru ietvarā, bet daži izvirzīja jautājumus par drošības krīzi valstī.

"Karogi tiek pacelti un tad gandrīz uzreiz nolaisti pusmastā, lai sērotu par jauniem mirušajiem - civiliedzīvotājiem un/vai karavīriem - bruņotu indivīdu uzbrukumos, kas parasti netiek identificēti," ziņoja tiešsaistes medijs "Wakatsera". "Šoreiz sēras ilgs 72 stundas. Kas būs rīt?"

Burkinafaso pēdējos sešus gadus ir notikuši uzbrukumi, kurus sarīkojuši džihādisti no kaimiņvalsts Mali, kas kopš 2012. gada ir džihādistu nemieru epicentrs. Šie nemieri skāruši arī Nigēru.

Uzbrukumos šajās trīs valstīs gājuši bojā tūkstošiem karavīru un civiliedzīvotāju, bet vairāk nekā divi miljoni cilvēku aizbēguši no mājām.

Burkinafaso džihādistu uzbrukumos nogalināti vairāk nekā 1500 cilvēku, bet savas mājas atstājuši 1,3 miljoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!