Foto: EPA/Scanpix/LETA
Nepastāv tūlītēja nepieciešamība izmantot koronavīrusa balstvakcīnas jeb trešās, arī par "pastiprinošajām" dēvētās vakcīnas, šādu secinājumu, balstoties esošajos tā rīcībā esošajos pierādījumos, trešdien izziņoja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC).

"Pierādījumi attiecībā uz vakcīnu efektivitāti un aizsargājošās iedarbības ilgumu demonstrē, ka visas lietošanai Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās Zonas valstīs apstiprinātās vakcīnas ir ar augstu aizsardzības līmeni pret hospitalizācijas nepieciešamību Covid-19 dēļ, smagu saslimstības gaitu un nāvi," centra pausto citē medijs "Politico".

ECDC arī norādījis, ka prioritātei Eiropā joprojām būtu jābūt visu pilngadīgo personu pilnīgai vakcinācijai, jo aptuveni trešdaļa eiropiešu joprojām nav uzsākuši vakcināciju vai nav to pabeiguši. Eiropas Savienībā vakcinācijas procesu pilnībā pabeiguši 70% pilngadīgo personu.

Centrs gan atzīmējis, ka apsverams piesardzības pasākums ir trešās potes piedāvājums gados vecākiem aprūpes namos dzīvojošiem cilvēkiem.

Balstvakcīnu jautājums kļuvis par karstu diskusiju tematu attīstītākajās pasaules valstīs, kamēr lielākā daļa pasaules iedzīvotāju vēl nav bijusi iespēja saņemt pirmo vakcīnu. Tās arī šī iemesla dēļ tiek vērtētas pretrunīgi, un Pasaules Veselības organizācija lūgusi nogaidīt ar balstvakcīnu piedāvāšanu vismaz līdz septembra beigām. Paredzams, ka līdz septembra beigām vakcinēti būs 10% pasaules iedzīvotāju.

Tikmēr Ungārija un Izraēla jau piedāvā balstvakcīnas to iedzīvotājiem un trešo poti pilsoņiem jau drīzumā grasās piedāvāt arī ASV, lai gan pašu amerikāņu valdības zinātniskās aģentūras nav to rekomendējušas, atzīmē "Politico". Par balstvakcīnu piedāvāšanu pilsoņiem tiek diskutēts daudzās Eiropas Savienības valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!