Foto: AP/Scanpix/LETA

Afganistānā tiks atsākti tādi ekstrēmi soda mēri kā nāvessodi un amputācijas, aģentūrai AP apliecināja "Taliban" bijušais bēdīgi slavenās reliģiskās policijas vadītājs un pašlaik par cietumiem atbildīgais mulla Norudins Turabi (attēlā).

Publiski nāvessodi un smagi miesas sodi bija ierasta lieta "Taliban" režīma laikā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Sodi tika izpildīti Kabulas sporta stadionā vai pie mošejas. Tajā laikā Turabi bija tieslietu ministrs un vadīja Tikumības izplatīšanas un netikumu novēršanas ministriju jeb "Taliban" reliģisko policiju, kas cilvēkus sodīja par mūzikas klausīšanos un bārdu dzīšanu.

Kopš "Taliban" šogad augustā pilnībā pārņēma varu valstī, grupējums ir centies sevi parādīt kā daudz mērenāku un pragmatiskāku kustību, cenšoties panākt starptautisku atzīšanu. Tomēr realitātē daudzas darbības atgādina grupējuma tradīcijas nevis solīto amnestiju un ievērotas cilvēktiesības.

Tarubi aģentūrai AP apstiprina, ka ekstrēmi soda mēri notiks un pamato, ka, piemēram, amputācijas ir nepieciešamas drošības dēļ. Taču viņš pieļauj, ka šoreiz tas varētu nenotikt publiski.

Pašlaik "Taliban" jaunā valdība par to diskutējot – vai sodīšanai būtu jānotiek publiski, skaidro Turabi, kurš par savām pagātnes darbībām ir iekļauts ANO sankciju sarakstā.

Turabi arī noraida kritiku par publisko nāvessodu praksi iepriekšējā "Taliban" režīma laikā, norādot, ka "neviens mums nemācīs, kādiem jābūt mūsu likumiem".

"Visi mūs kritizēja par sodiem stadionā, bet mēs nekad neesam teikuši neko par viņu likumiem un sodiem," uzsver Turabi.

Vēstīts, ka grupējums "Taliban" augustā pilnībā pārņēma varu Afganistānā. Kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!