Foto: Publicitātes foto

Bundestāga vēlēšanās līdz ar Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas triumfu ievēlēta arī latviete Zanda Martena.

Vēlēšanas atnesušas graujoši zemu rezultātu aizejošās kancleres Angelas Merkeles Kristīgo demokrātu partijas (CDU) un tai radniecīgās Bavārijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) aliansei. Tomēr arī sociāldemokrāti par spīti uzvarai ieguvuši visai zemu atbalstu, knapi apdzīdami CSU/CSU.

Foto: Publicitātes foto

Paredzams, ka turpmākās nedēļas vai pat mēneši tiks pavadīti sarunās par koalīcijas izveidi, kur lielu lomu spēlēs otrā ranga partijas – zaļie un brīvie demokrāti. Kad tas notiks, parlamentā balsojumā par jauno valdību balsos arī Martena.

  • Zanda Martena ir uzaugusi Liepājā. Kā viņa raksta savā interneta vietnē, 90. gadu sākumā, pēc Padomju Savienības sabrukuma, viņas ģimene, lai gan abi vecāki strādāja metalurģijas uzņēmumā, dzīvoja trūkumā.
  • Jaunā sieviete studējusi jurispudenci. Viņa augstāko izglītību ieguvusi, kā pati raksta, tikai tādēļ, ka saņēmusi stipendiju. Viņa atzīmē, ka ir pirmā un vienīgā ģimenē, kura ieguvusi augstāko izglītību.
  • Uz Vācijas rietumiem, Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes galvaspilsētu Diseldorfu viņu 2010. gadā atvedusi mīlestība. Šo gadu laikā par viņas mājām kļuvis pilsētas Derendorfas rajons.


  • Līdz šim viņa strādāja par juristi arodbiedrībā, tādējādi jau netieši pārstāvot sociālisma nestās idejas – aizstāvēja darbinieku tiesības ikdienā. "Es vēlos viņus atbalstīt un iedrošināt, dot viņiem orientāciju un, ja nepieciešams, drosmīgi virzīt uz priekšu," viņa raksta.
  • Politikā Martena pirmo soli spēra tikai pirms četriem gadiem, pievienojoties Vācijas Sociāldemokrātiskajai partijai. Savukārt kļūt par kandidātu vēlēšanās viņa izvēlējusies, jo vēlējusies gūt nebijušu pieredzi, bet tobrīd salīdzinoši zemo partijas reitingu dēļ uz nupat sasniegtajiem panākumiem nav cerējusi, iepriekš viņa atklāja Latvijas Televīzijai. Pašā Diseldorfā arī šoreiz uzvarējuši pilsētā izsenis spēcīgie kristīgie demokrāti, sociāldemokrātiem samierinoties ar piekāpšanos par nepilnu procentpunktu, bet latviete vienalga izcīnījusi vienu no kopumā 206 sociāldemokrātu mandātiem parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!