Foto: Kadrs no video

Ieslodzīto tiesību aizsardzības organizācijai "Gulagu.net" izdevies iegūt un no Krievijas izvest lielu videoarhīvu, kurā redzama nežēlīga ieslodzīto spīdzināšana un ņirgāšanās soda izciešanas vietās, ziņo "Radio Svoboda".

"Gulagu.net" ir dibināts 2011. gadā un nodarbojās ar ieslodzīto tiesību aizsardzību, kā arī regulāri publicē liecības par spīdzināšanām Krievijas ieslodzījuma vietās. Šogad jūlijā projekta darbinieki gan izvesti no valsts, bažās par to drošību, varasiestādēm arvien plašāk vēršoties pret dažādām organizācijām un medijiem.

"Gulagu.net" dibinātājs Vladimirs Osečkins norāda, ka iegūtie video liecina par īpašas Federālā drošības dienesta un Federālā sodu izpildes dienesta vienības eksistenci, kas pēc kuratoru rīkojuma spīdzina un izvaro ieslodzītos.

Uzņemtie vardarbības video pēc tam izmantoti, lai piespiestu upurus iesaistīties turpmākā "spīdzināšanas konveijerā", kļūt par ziņu pienesējiem un parakstīt iepriekš sagatavotas izmeklēšanas liecības.

Osečkins atklāj, ka video izdevies iegūt kādam programmētājam, kurš piecus gadus izcieta sodu un pats kļuva par spīdzināšanas upuri. Taču amatpersonas nolēmušas izmantot viņa profesionālās zināšanas, tāpēc no 2018. līdz 2020. gadam viņam bijusi piekļuve iestādes datoriem un videoreģistratoriem.

"Gulagu.net" rīcībā nonākušie video saistīti ar Federālā sodu izpildes dienesta Vladimiras, Saratovas un Irkutskas apgabalu pārvaldēm. Pavisam, kā stāta Osečkins, spīdzināšanas un izvarošanas tur skārušas vairāk nekā 200 cilvēkus, bet filmētas darbības tikai ar 40 no tiem.

"Gulagu.net" pēdējās dienās jau publiskojis vairākus video, kuri ir pārāk vardarbīgi un nepatīkami, lai tos pārpublicētu šeit.

Jaunākajā video, kas publicēts trešdien, 6. septembrī, redzami kadri no Saratovas apgabala Federālā sodu izpildes dienesta tuberkolozes slimnīcas, Belgorodas labošanas darbu kolonijas Nr.4 un kolonijas Nr.6 Kamčatkā.

Video, kas filmēts 2020. gada 23. jūlijā Saratovas cietuma tuberkolozes slimnīcā, kāds vīrietis ar pārsietu kāju guļ uz grīdas, bet kāds cits urinē viņam uz galvas. Iepriekš tika publicēts video, kur kāds ieslodzītais tiek izvarots ar slotaskātu.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja pēc šo video publicēšanas paziņoja, ka ierosina krimināllietu par seksuāla rakstura vardarbīgām darbībām pret ieslodzītajiem Saratovā. "Novaja gazeta" ziņo, ka Federālā sodu izpildes dienesta Saratovas apgabala pārvaldes vadītājs pēc šo ziņu nākšanās klajā ir iesniedzis atlūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!