Foto: Viesturs Radovics, DELFI
Cilvēkiem Vācijā no pirmdienas, 11. oktobra, pašiem jāmaksā par ātrajiem Covid-19 testiem. Izņēmumi attieksies vienīgi uz tiem, kas nevar tikt vakcinēti, kā arī bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem.

Kopš marta sākuma Vācijā tika piedāvāti bezmaksas testi.

Kanclere Angela Merkele un federālo zemju premjeri vienojās par šiem noteikumiem, jo Covid-19 vakcīnas ir pieejamas visiem cilvēkiem, un turpmāka testu apmaksa no nodokļu maksātāju līdzekļiem nav nepieciešama.

Tiesa, jaunajā kārtībā paredzēts pārejas periods.

Bērni vecumā no 12 līdz 17 gadiem un grūtnieces līdz 31. decembrim varēs veikt vismaz vienu bezmaksas testu nedēļā.

Arī cilvēki, kam jāveic tests, lai noslēgtu karantīnu pēc inficēšanās ar Covid-19 vīrusu, turpmāk varēs testus veikt bez maksas.

PCR testi, kam norīkojumus devuši ārsti vai sabiedrības veselības nodaļas pārstāvji, šīs izmaiņas neskars, un šajos gadījumos izmaksas tiks segtas.

PCR testi tiek uzskatīti par uzticamākajiem attiecībā uz inficēšanās noteikšanu.

Līdzīgi noteikumi pirmdien stājušies spēkā arī Šveicē.

Testi turpmāk būs bezmaksas cilvēkiem, kas jaunāki par 16 gadiem, tiem, kas saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, cilvēkiem, par kuriem ir aizdomas, ka viņi inficējušies ar Covid-19, un tiem, kas nevar tikt vakcinēti pamatotu medicīnisku apsvērumu dēļ.

Regulārās testēšana programmas skolās un uzņēmumos arī turpmāk būs bezmaksas.

Vācijā pilnībā vakcinēti 65,3% iedzīvotāju. Pieaugušo vidū šis rādītājs ir 75,8%, liecina Roberta Koha institūta aplēses.

Miljons vāciešu saņēmuši balstvakcīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!