Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV vēlas padziļināt sadarbību ar Taivānu un strādās, lai cīnītos pret Ķīnas "ļaunprātīgo" ietekmi, sacīja ASV augstākā diplomāte salā.

Amerikas institūta Taivānā, kas ir "de facto" ASV vēstniecība Taivānā, jaunā direktore Sandra Oudkirka piektdien sacīja, ka Vašingtona joprojām ir cieši saistīta ar Taivānu un aktīvi strādā pie jaunām sadarbības jomām, piemēram, kiberdrošības jautājumos, raksta "Al Jazeera".

"Mēs esam apņēmušies padziļināt savas saites ar Taivānu," viņa sacīja, piebilstot, ka ASV atbalsts Taivānai ir "stingrs".

Šie komentāri izskanēja pēc tam, kad ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien aicināja Apvienoto Nāciju Organizācijas dalībvalstis atbalstīt Taivānas dalību organizācijā un ar to saistītajās starptautiskajās struktūrās. Ķīna, kura Taivānu uzskata par daļu savas teritorijas, pauda iebildumus pret šo ideju.

Pagājušajā nedēļā ASV prezidents Džo Baidens šķietami nonāca pretrunās ar ASV ilgstošo politiku attiecībā uz Taivānu, kas tika noteikta 1979. gada likumā par "stratēģisko nenoteiktību". Uz jautājumu, vai ASV aizstāvēs salu gadījumā, ja pret to tiktu vērsts uzbrukums, Baidens atbildēja: "Jā". Baltais nams un ASV militārās amatpersonas ātri centās atsaukt šo atbildi.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas un kopš 2016. gada, kad Taivānas prezidentes amatā stājās Cai Inveņa, notikuši vairāki incidenti, kuros Ķīnas iznīcinātāji un karakuģi nonāk netālu no Taivānas vai arī dodas cauri Taivānas šaurumam.

Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu. lai pakļautu Taivānu. Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

Piektdien Oudkirka atteicās komentēt jebkādas drošības iniciatīvas vai sniegt jebkādu informāciju par ASV karaspēka klātbūtni Taivānā.

"Mēs turpināsim sasniegt Baidena administrācijas globālos un reģionālos mērķus, tostarp cīnīties pret ļaundabīgo ĶTR (Ķīnas Tautas Republikas) ietekmi, atgūties no pandēmijas postošajām sekām un novērst klimata pārmaiņu draudus," sacīja Oudkirka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!