Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Republikāniskās partijas kandidāts Glens Jangkins uzvarējis Virdžīnijas štata gubernatora vēlēšanās, pārspējot demokrātu Teriju Makaulifu, raksta "Associated Press".

Republikāņa uzvara Virdžīnijā ir nozīmīga. Pērn ASV prezidenta vēlēšanās pašreizējais Baltā nama saimnieks Džo Baidens pārliecinoši uzvarēja šajā štatā - par desmit procentpunktiem apsteidzot Donaldu Trampu.

Virdžīnijas gubernatora vēlēšanas uzskatītas par vienu no pirmajiem indikatoriem, kas parāda šī brīža vēlētāju attieksmi pret Baidenu un viņa pārstāvēto Demokrātisko partiju.

Viena no Jangkina uzvaras atslēgām bija viņa spēja piesaistīt Trampa vēlētāju bāzi, tajā pašā laikā iegūstot arī to štata iedzīvotāju atbalstu, kuri par eksprezidentu nav pārāk augstās domās. Jangkina pieeja var kalpot par piemēru, kuram turpmāk sekot citiem republikāņu kandidātiem, atzīmē medijs. Jau nākošgad norisināsies tā saucamās "vidustermiņa" vēlēšanas, kurās Republikāniskajai partijai būs iespēja atgūt vairākumu abās ASV Kongresa palātās.

Jangkins iestājās par uzņēmējdarbību atbalstošām iniciatīvām, kā arī iebilda pret obligātiem sejas masku valkāšanas un obligātiem vakcinēšanās nosacījumiem, kuri ierosināti Covid-19 pandēmijas apkarošanai. Makaulifs savā kampaņā iebilda pret abortu aizliegumiem, kā arī centās uzsvērt Jangkina ciešo saikni ar Trampu un viņa pieeju politiskajiem procesiem.

Makaulifu publiski atbalstīja vairāki prominenti Demokrātiskās partijas pārstāvji, tostarp eksprezidents Baraks Obama. Jangkins pārsvarā kampaņas īstenošanā un pasākumos darbojās viens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!