Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina varas statuss ceturtdien ticis paaugstināts, valdošajai komunistu partijai pieņemot "vēsturisku rezolūciju", raksta "The Guardian".

Tā ir tikai trešā šāda veida rezolūcija partijas 100 gadu pastāvēšanas vēsturē. Iepriekšējās rezolūcijas pieņēma Mao Dzeduna valdīšanas laikā, kā arī Dena Sjaopina laikā. Abi šie politiķi uzskatīti par nozīmīgākajiem komunistiskās Ķīnas vadoņiem - Mao vadībā komunisti 1949. gadā nāca pie varas Ķīnā, savukārt Dena īstenotās reformas palīdzēja Pekinai virzīties pretī un sasniegt ekonomiskās lielvaras statusu.

Sanāksmes oficiālajā rezolūcijas kopsavilkumā teikts, ka Sji vadībā Ķīna ir "guvusi vēsturiskus sasniegumus un piedzīvojusi vēsturiskas pārmaiņas".

Analītiķi pauduši, ka rezolūcija tika izstrādāta, lai paaugstinātu Sji statusu līdz Mao un Dena līmenim un palīdzētu nodrošināt viņa politisko nākotni.

Sanāksmes oficiālajā kopsavilkumā teikts: "Biedra Sji Dzjiņpina pozīcijas kā centrālās komitejas, kā arī visas partijas kodola noteikšanai bija izšķiroša nozīme, virzoties uz Ķīnas nācijas lielo atjaunošanos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!