Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienvidāfrikas Republikas prezidents Sirils Ramafosa nosodījis ceļošanas aizliegumus pret viņa vadīto valsti, kas ieviesti jaunās Covid-19 variācijas omikrona dēļ, vēsta raidsabiedrība BBC.

Starp zemēm, kas noteikušas aizliegumu ieceļot no Dienvidāfrikas, ir Lielbritānija, Eiropas Savienības valstis, ASV un Japāna. Covid-19 omikrona paveids pirmo reizi tika atklāts Dienvidāfrikā un rada bažas par tā augstāko lipīgumu un noturību pret vakcīnām.

Ramafosa savā uzrunā svētdien nosodīja ceļošanas ierobežojumus un aicināja tos nekavējoties atcelt. Viņš norāda, ka ceļošanas aizliegumiem nav zinātniska pamatojuma un ka Dienvidāfrika ir kļuvusi par negodīgas diskriminācijas upuri.

"Vienīgais, ko ceļošanas aizliegums panāks, ir turpmāks kaitējums skarto valstu ekonomikām, kas graus spējas reaģēt pret un atkopties no pandēmijas," teica prezidents.

Omikrona variācijas rašanos Ramafosa nosauca par modinātājzvanu pasaulei, lai tā vairāk domātu par līdzvērtīgu vakcīnu pieejamību visiem, citādi jaunu Covid-19 variantu rašanās esot neizbēgama. Pašā Dienvidāfrikā vakcīnu gan netrūkst un prezidents aicināja cilvēkus ātrāk doties potēties.

Covid-19 mutācijas omikrona variants Dienvidāfrikā atklāts novembrī un pagājušajā nedēļā par to ziņots Pasaules Veselības organizācijai (PVO). Šī mutācija atbildīga par vairumu pēdējo divu nedēļu inficēšanās gadījumu Dienvidāfrikas apdzīvotākajā provincē Hautenā un ir konstatēta visās valsts provincēs.

Kopš tā laika omikrons atklāts vairākās pasaules valstīs, tostarp Lielbritānijā, Vācijā, Austrālijā un Izraēlā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!