Foto: TASS/Scanpix/LETA

Baltkrievijā aizturēti un ievietoti īslaicīgās aizturēšanas izolatorā 11 cilvēki par, kā apgalvo varasiestādes, ciniskiem komentāriem saistībā ar Krievijas karavīru nāvi mācībās Baltkrievijā.

Aizturētajiem noteiks aizdomās turamo statuss krimināllietā par sociālā naida kurināšanu, teikts paziņojumā Iekšlietu ministrijas "Telegram" kanālā.

Galvenā organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas pārvalde apzinājusi vairāk nekā 50 cilvēku, kas publicējuši "zaimojošus un aizvainojošus paziņojumus".

Daži no viņiem, "atrodoties ASV, Polijā, Lietuvā, turpina rakstīt ciniskus izteikumus", norāda ministrija.

Komentētāji bijuši ekstrēmistisku "Telegram" kanālu abonenti, paziņoja ministrija.

"Lielākā daļa ir sociāli neiekārtojušās un sevi privātajā dzīvē nerealizējušas personas - nestrādājošie, hroniski alkoholiķi, iepriekš sodītie," norādīja ministrija.

12. novembrī manevros netālu no Grodņas armijas poligonā desanta gaitā dzīvību zaudēja divi Krievijas karavīri.

Kā paskaidroja Krievijas Aizsardzības ministrijā, negaidītā spēcīgā vēja dēļ abiem desantniekiem izpletņu kupoli "nodzisuši". Kāds cits karavīrs mēģinājis abus glābt un kritienu apturēt, izmantojot savu rezerves izpletni, tomēr viņa augstums nav bijis pietiekams, un izpletņa sistēma nepaspēja nostrādāt. Pēc kritiena karavīri hospitalizēti, bet glābt viņus nav izdevies.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas nelegāli iesūtīt tūkstošiem migrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš 8. novembra notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā. Ir arī notikušas migrantu sadursmes ar Polijas robežsargiem, armiju un policiju.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!