Foto: F64

Starptautiskās žurnālistu tiesību organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) piektdien izplatītajā Pasaules preses brīvības indeksā Latvija ierindojusies 12. vietā. Salīdzinot ar pagājušajo gadu, Latvija kāpusi par četrām vietām.

Lietuva ierindota par vienu vietu zemāk, nekā Latvija, un ir 13. vietā, bet Igaunija pakāpusies no 8. vietas pērn uz 6. vietu šogad. Savukārt reitinga pirmajā vietā arī šogad ir Norvēģija.

Visas valstis, kurās preses brīvība indeksā novērtēta kā "laba", atrodas Eiropas Savienībā.

Ungārija, Malta un Grieķija ir ar zemākajiem rādītājiem starp Eiropas Savienības, bet tādās valstīs kā Krievija (162. vieta), Baltkrievija (167. vieta) un Tukmenistāna (175. vieta) preses darba apstākļi tikai pasliktinās šajās valstīs esošās dezinformācijas un cenzūras dēļ, kā arī nepatiesi apsūdzēto un ieslodzīto žurnālistu dēļ.

Gruzija piedzīvojisi kritienu indeksā par 26 vietām, un 2024. gadā ierindota 103. vietā. Indeksa veidotāji norāda, ka Gruzijas vadošā partija veicina tuvināšanos ar Maskavu. Savukārt, pateicoties uzlabojumiem drošības rādītājā - mazāk nogalināto žurnālistu -, kā arī tās politiskajos rādītājos, Ukraina pakāpusies par 18 vietām un atrodas 61. vietā.

Organizācija savā ziņojumā norādījusi, ka preses brīvību visā pasaulē apdraud tieši tie, kam to vajadzētu garantēt - politiskās autoritātes. Starptautiskajā līmenī šis gads ir zīmīgs ar to, ka starptautiskajai sabiedrībai acīmredzami trūkst politiskās gribas īstenot žurnālistu aizsardzības principus, norāda indeksa veidotāji.

Ziņojumā teikts, ka kopš 2023. gada oktobra karš Gazā ir iezīmējies ar rekordlielu pārkāpumu skaitu pret žurnālistiem un plašsaziņas līdzekļiem. Izraēlas aizsardzības spēki ir nogalinājuši vairāk nekā 100 palestīniešu reportierus, tostarp vismaz 22 reportierus viņu darba laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!