Foto: AP/Scanpix/LETA
Kazahstānas Baikonuras kosmodromā (attēlā ļeņineklis Baikonurā) nākamā gada martā paredzēts sākt jaunas bijušā prezidenta Nursultana Nazarbajeva vārdā dēvētas kosmosa raķešu palaišanas platformas "Nazarbajeva starts" būvniecību, atsaucoties uz amatpersonu paziņojumiem vēsta medijs "bne IntelliNews".

"Nazarbajeva startu" Kazahstāna būvēšot kopā ar Krieviju, kas jau vairākas desmitgades cenšas attīstīt pati savus kosmodromus, bet joprojām lielāko daļu raķešu palaiž no Baikonuras, kuru tā ar īpašiem noteikumiem vismaz līdz 2050. gadam īrēs no kaimiņvalsts.

Medijs atzīmē, ka ideja plānoto platformu dēvēt Nursultana Nazarbajeva (attēlā zemāk) vārdā nākusi no Krievijas prezidenta Vladimira Putina jau 2019. gadā. Tomēr galējs lēmums part to, kādā vārdā platforma tiks dēvēta gan tikšot pieņemts tikai pēc tās būvniecības pilnīgas pabeigšanas, atzīmējis Kazahstānas digitālās attīstības, inovācijas un kosmosa industrijas ministrs Bagdats Musins.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunceļamā palaišanas platforma būšot paredzēta jauna tipa kosmosa kuģiem "Soyuz-5", kuri būšot videi draudzīgāki, salīdzinot ar patlaban izmantotajiem. "nazarbajeva starta" pabeigšana paredzēta 2023. gada rudenī. Tiesa, tās ir vēlamās prognozes, jo līdz šim projekts vairākkārt aizkavējies. Vienošanās par jauna kompleksa būvniecību starp Kazahstānu un Krieviju noslēgta jau 2004. gadā, bet pēc ilgām domstarpībām starp partneriem par dažādiem jautājumiem pie konkrētāka plāna abas puses nonāca pērnā gada nogalē.

Krievija apņēmusies lidaparātus no jaunās platformas palaist vismaz divreiz gadā, nodrošinot garantētus jaunās infrastruktūras nodrošinātus ienākumus, paziņojis Musins.

Līdz šim Nursultana Nazarbajeva vārdā jau nosaukta Kazahstānas galvaspilsēta, pārtopot no Astanas par Nursultanu, kā arī viņa vārdā dēvē lidostas, ielas un citus objektus. Valsts pirmais prezidents iemantojis arī vairākus pieminekļus (foto redzamais bildēts Nursultanā).

Jaunā kompleksa plāns Kazahstānai ļaujot lolot arī cerības par pašai savu kosmosa transportlīdzekļu attīstīšanu, lai no kosmosa infrastruktūras iznomātāja reiz kļūtu par kosmosa transporta pakalpojumu sniedzēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!