Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kazahstānas varasiestādes apmierinās valsts rietumdaļas protestētāju prasības par gāzes cenu samazināšanu, otrdien pavēstīja valdības preses dienests.

Valdības komisijas locekļi Aktau izgājuši pie mītiņa dalībniekiem un paziņojuši par lēmumiem, kas pieņemti sarunās ar iniciatīvas grupu.

"Valdības komisija tikās ar aktīvistiem, kas Aktau pilsētā bija sapulcējušies Intimakas laukumā. Tikšanās gaitā tika publiskoti lēmumi, kas bija pieņemti sarunās ar Aktau iniciatīvas grupas pārstāvjiem, un konkrēti par cenas samazināšanu gāzei un par cenas noteikšanu Manghistau apgabalā – 50 tenges (0,10 eiro) par litru," teikts paziņojumā.

Dotas garantijas, ka cilvēki, kas atrodas laukumā, netiks saukti pie atbildības.

Puses vienojušās visus radušos jautājumus risināt konstruktīva dialoga ceļā pastāvošās likumdošanas ietvaros, teikts paziņojumā.

Kazahstānas rietumos 2. janvārī sākās protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu celšanos. Kopš gadumijas tā pieaugusi no 60 līdz 120 tengēm par litru.

Protestu dalībnieki skandēja "gāze 50", pieprasot, lai gāzes cena būtu 50 tenges par litru, nevis 80–90, kā solījusi valdība.

Otrdien vairākās Kazahstānas pilsētās cilvēki izgāja ielās, paužot atbalstu protestiem valsts rietumos.

Līdzās prasībām par gāzes cenu samazināšanu protestos sāka skanēt arī citas prasības, arī par tautas labklājības līmeņa celšanu un valdības atkāpšanos.

Lai nomierinātu protestētājus, Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs otrdien nosūtīja amatpersonas uz rietumu apgabalu, kur notika demonstrācijas pret dabasgāzes cenas kāpumu.

Protesti izcēlās nedēļas nogalē Žanaozenā, Manghistau apgabalā, un izpletās uz reģionālo centru Aktau.

Žanaozenā 2011. gadā notika kopš neatkarības iegūšanas 1991. gadā asiņainākie protesti.

2011. gadā, policijai Žanaozenā izklīdinot protestētājus, kas pieprasīja algu paaugstināšanu un darba apstākļu uzlabošanu naftas ieguvē, tika nogalināti vismaz 14 streikotāji.

Tokajevs stājās prezidenta amatā 2019. gadā, nomainot Nursultanu Nazarbajevu. Taču 81 gadu vecais Nazarbajevs ir Kazahstānas drošības padomes priekšsēdētājs un joprojām saglabā ietekmi politikā.

Viņam piešķirts arī "tautas līdera" tituls, kas dod viņam unikālas privilēģijas politikas veidošanā, kā arī tiesisko imunitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!