Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas Drošības spēki (IDF) notriekuši Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" dronu, kura atmiņas kartē atrasta informācija par teroristiskās organizācijas kaujiniekiem, vēsta portāls "The Jerusalem Post".

Bezpilota lidaparāts pārtverts otrdien, 4. janvārī, kad tas ielidojis Izraēlas gaisa telpā. Izpētot lidaparātu, atklāts, ka tā atmiņas kartē ir redzami "Hezbollah" elites vienības "Radwan" dalībnieki.

Attēli, domājams, uzņemti nejauši, taču tie atklāj "Radwan" locekļu sejas un automašīnas ar reģistrācijas numura zīmēm. Tāpat redzama kāda cita drona palaišana, ko IDF notrieca jau pirms dažiem mēnešiem.


Saskaņā ar Izraēlas pētniecības centra "Alma" datiem "Hezbollah" rīcībā ir aptuveni 2000 bezpilota lidaparātu, tostarp moderni droni no Irānas, kā arī pašu ražoti lidaparāti un civilie droni.

Pats grupējums ir paziņojis, ka 2013. gadā tā rīcībā bija 200 Irānā ražoti bezpilota lidaparāti. Kopš tā laika to flote, kas paredzēta kamikadzes uzbrukumu rīkošanai un Izlūkošanai Izraēlā, ir būtiski palielināta, raksta medijs.

Pērn "Hezbollah" 74 reizes ar droniem ielidojis Izraēlas gaisa telpā, kas bija kritums, salīdzinot ar 94 gadījumiem 2020. gadā.

Arī pati Izraēla izmanto dronus, lai izlūkotu Libānā. Vēl septembrī vienu Izraēlas dronu "Hezbollah" notrieca, atgādina "The Jerusalem Post". Beirūta regulāri sūdzas par Izraēlas izlūkošanas dronu lidošanu Libānas teritorijā, bet IDF apgalvo, ka tas nepieciešams "Hezbollah" naidīgo darbību novērošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!