Foto: Sputnik/Scanpix

ASV rīcībā esot informācija, kas liecina par to, ka Krievija ir sagatavojusi darboņu grupu, kas veiktu operāciju Ukrainas austrumos, lai radītu ieganstu tālākai Ukrainas invāzijai, atsaucoties uz Savienoto Valstu amatpersonas teikto, raksta CNN.

Amatpersona sacīja, ka ASV ir pierādījumi, ka operatīvie darbinieki ir apmācīti karadarbībā pilsētās un sprāgstvielu izmantošanā, lai veiktu sabotāžas aktus pret pašas Krievijas stutētajiem spēkiem.

Šis apgalvojums sasaucas ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas piektdien izplatīto paziņojumu, kurā teikts, ka Krievijas specdienesti gatavo provokācijas pret Krievijas spēkiem, tādējādi radot sev izdevīgu naratīvu pret Ukrainu.

"Mūsu izlūkdienestu kopiena ieguvusi informāciju (..) ka Krievija liek pamatus, lai tai būtu iespēja safabricēt ieganstu iebrukumam," ceturtdien sacīja ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans. Ukrainas Aizsardzības ministrijas piektdien izplatītajā paziņojumā teikts, ka "agresorvalsts militārās vienības un tās satelīti saņem pavēles sagatavoties šādām provokācijām".

Spriedze aizvadīto mēnešu laikā pieaugusi Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanas pie Ukrainas robežām dēļ. Maskava pie Ukrainas robežām sakoncentrējusi aptuveni 100 000 karavīru. Krievija noliegusi, ka gatavojas veikt invāziju Ukrainā, savukārt ASV un citas Rietumu valstis ir brīdinājušas Maskavu par nopietnām sekām, ja tā agresīvi vērsīsies pret Ukrainu.

Šonedēļ tika aizvadītas vairākas sarunas par situāciju saistībā ar Ukrainu un citiem svarīgiem tematiem Krievijas-Rietumu attiecībās. Būtisks progress tajās neesot panākts, un bažas par Krievijas invāziju Ukrainā nerimst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!