Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs izteicies, ka "nepieņemamā plaisa" starp bagātajiem un nabadzīgajiem izraisīja pret valdību vērstus protestus, kas janvāra sākumā satricināja Vidusāzijas valsti, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Sarunā ar valsts vadošo uzņēmumu pārstāvjiem 21.janvārī Tokajevs sacīja, ka ir nepieciešamas "reālas reformas" un "dziļa sociālo struktūru pārveide", lai risinātu problēmas, par kurām runājuši protestētāji.

"Plaisa starp deklarēto sociālekonomisko programmu un reālo situāciju sasniedza kritisko masu, un tas, kas mums šobrīd ir nepieciešams, ir mūsu ekonomiskās politikas pilnīga atiestatīšana," norādīja Tokajevs.

Protesti Kazahstānā janvāra sākumā izcēlās degvielas cenu paaugstinājuma dēļ, taču pakāpeniski pārvērtās plašākās demonstrācijas pret valsts politisko eliti, tostarp ilggadējo vadītāju Nursultanu Nazarbajevu.

Pēc protestiem Tokajevs apgalvoja, ka lielpilsētai Almati uzbrukuši "20 000 teroristu”. Vidusāzijas valsts līderis apspieda protestus, cita starpā lūdzot Krievijas vadītās Kolektīvās drošības organizācijas klātbūtni. Neviena amatpersona nav sniegusi tiešus pierādījumus, ka nemieros būtu iesaistīti "teroristi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!