Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas algotņi divos ciemos sarīkojuši asinspirti, nogalinot aptuveni 70 cilvēku, atsaucoties uz aculiecinieku stāstīto, raksta britu tabloīds "Daily Beast".

Algotņi pilnā ekipējumā ar apvidus automašīnām 16. janvārī ieradušies Aigbado ciema tuvumā esošajās zelta raktuvēs un tūlītēji atklājuši uguni ar mērķi nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku. Pēc tam viņi aizdedzinājuši tuvumā esošā ciema mājas.

Šāvieni un šausmās bēgošo kliedzieni turpinājušies aptuveni 20 minūtes līdz ieradušies kaujinieku grupējuma "Miera savienība" kaujinieki, kas atklājuši uguni pa krieviem. Algotņi regulāri iesaistās sadursmēs ar "Miera savienību". Šajā reizē kaujinieki ievainojuši vismaz četrus krievu algotņus, no kuriem divi vēlāk miruši.

Aigbado kartē:

Līdz ar kaujinieku ierašanos, krievu algotņi atkāpušies no raktuvēm, taču ciemā izveidojuši bāzi, neļaujot brīvu kustību uz ciemu vai no tā.

Vairāki simti ciemata iedzīvotāju gan devušies bēgt uz aptuveni 70 kilometru attālo Jangas ciemu. Arī te tiem nākamajā dienā – 17. janvārī – sekojuši krievu algotņi, kuriem pievienojušies arī valsts bruņoto spēku karavīri. Slaktiņš turpinājies arī Jangas ciemā.

Jangas ciems:

Līdz 24. janvārim bijuši apzināti 65 mirušie, vēstīja "CorbeauNews Centrafrique", bet kopš tā laika atrastas vēl citu upuru mirstīgās atliekas vietējās ūdenstilpēs un krūmājos pie ciemiem. Mirušo vidū ir arī sievietes un vismaz divi bērni.

ANO vietējās miera misijas vadība nosūtījusi komisiju notikušo izmeklēt. Centrālāfrikas Republikas valdības amatpersonas noliegušas civiliedzīvotāju nāvi operācijas laikā.

Jau iepriekš izskanējušas liecības par Kremlim pietuvinātā uzņēmēja Jevgēnijs Prigožins, kas pazīstams arī kā "Putina pavārs", privāto drošības organizāciju "Vagner" kaujinieku, saistību ar slaktiņiem gan Centrālāfrikas Republikā, gan Sīrijā un citviet. Daži skaļāk izkanējušie incidenti:

  • 2018. gadā Centrālāfrikas republikā tika noslepkavoti trīs krievu žurnālisti, kas izmeklēja "Vagner" darbību Āfrikas valstī.
  • 2020. gada decembrī "Vagner" kaujinieki kontrolpunktā Bambari pilsētā nogalināja trīs kravas automašīnas pasažierus un ievainoja šoferi.
  • 2021. gada februārī vāgnerieši iebruka mošejā Bambari, nogalinot 21 cilvēku, tostarp bērnus, kā arī aizdedzināja ap to esošās mājas.
  • 2021. gada martā kaujinieki Bambari pievārtē nolaupīja kādu cilšu vecāko, kuru apsūdzēja patvēruma sniegšanā kaujiniekiem. Krievi vēlāk apsūdzēti viņa nogalināšanā.
  • 2021. gada aprīlī nolaupījuši četrus Bria reģiona cilšu līderus, pēc kā ieņēmuši reģiona ziemeļu pilsētu Koui, nolaupot tās sultānu kopā ar miesassargu un asistentu. Vāgnerieši vēlāk paziņoja, ka visi trīs gājuši bojā kājnieku mīnas sprādzienā netālu no sultāna mājām.

Aigbao ciema sagrābšana janvāra vidū un pārvēršana par cietoksnim līdzīgu bāzi, kuru neviens nevarot pamest, iezīmē jaunu pavērsienu Centrālāfrikas Republikas pilsoņkarā.

Pilsoņkarš nabadzīgajā valstī izcēlās 2013. gadā, kad musulmaņu kaujinieku koalīcija "Seleka" pārņēma galvaspilsētu Bengui un sāka reģionālo pilsētu un ciemu terorizēšanu. Kristiešu kaujinieku grupējumi uzsāka asiņainu pretošanos, tostarp pret musulmaņiem vērstus grautiņus, kas noveda pie ANO ieroču piegādes embargo pasludināšanas un miera misijas izveidošanas.

2016. gadā amatā stājās prezidents Fostēns Arkānžs Tuadera, kurš nespējot kontrolēt ne musulmaņu, ne kristiešu grupējumus, apmaiņā pret dabas resursiem kontroles nodrošināšanai piesaistīja Krievijas algotņus.

"Vagner" valstī ieradās pēc tam, kad 2017. gadā Krievija panāca ANO ieroču embargo izņēmumu, kas ļāva tai piegādāt ieročus Centrālāfrikas Republikas valdībai, kā arī īstenot bruņoto spēku apmācības. Lielākoties krievu algotņi tiekot izmantoti zelta un dimantu raktuvju apsardzībā.

Prigožina kaujinieki tiek saistīti arī ar apvērsumiem Mali un Burkinafaso, kurās abās ir bagātīgas zelta iegulas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!