Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV lūgušas Hondurasu izdot bijušo prezidentu Huanu Orlando Ernandesu, kurš tiek turēts aizdomās par narkotiku kontrabandu, raksta "France24".

Policijas specvienības pirmdienas vakarā manītas pie Ernandesa rezidences Centrālamerikas valsts galvaspilsētā Tegusigalpā. Ernandesu, kurš pagājušajā mēnesī atstāja prezidenta amatu, Ņujorkas prokurori saista ar narkotiku kontrabandas operācijām.

Hondurasas Ārlietu ministrija mikroblogošanas vietnē "Twitter" bija paziņojusi, ka Augstākajai tiesai tika nosūtīts "oficiāls paziņojums no ASV vēstniecības", kurā oficiāli lūgts arestēt "Hondurasas politiķi", lai to izdotu. Ministrija politiķa vārdu nenosauca.

Astoņu amatā pavadīto gadu laikā Ernandess veidoja ciešas attiecības ar Vašingtonu, taču viņa prezidentūru aizēnoja apsūdzības par korupciju, kā arī par viņa radinieku un līdzgaitnieku saiknēm ar narkotiku tirdzniecību.

Lai arī Ernandess atbalstīja ASV pretnarkotiku kampaņas, Savienotajās Valstīs notvertie tirgotāji apgalvoja, ka ir maksājuši kukuļus prezidentam pietuvinātām personām. 2021. gada martā ASV par narkotiku kontrabandu mūža ieslodzījumu piesprieda arī Ernandesa brālim Tonijam Ernandesam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!