Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas kopš 2014. gada kontrolētās Ukrainas Donbasa daļas iedzīvotājus jau piektdien sākšot evakuēt uz Krieviju, paziņojis Doņeckā pašpasludināto "republiku" līderi Deniss Pušiļins un Leonīds Pasečņiks. "Masu evakuācijas" nepieciešamība tiek skaidrota, vainojot Ukrainu plānos iebrukt okupētajā teritorijā, raksta "The Moscow Times".

Tikmēr ASV valdība norāda, ka civiliedzīvotāju evakuācija Donbasā ir cinisks Maskavas solis, lai novērstu uzmanību no gatavošanās iebrukumam Ukrainā.

Savukārt tviterī norāda, ka vismaz Pasečnika runa par evakuācijas sākšanu ir ierakstīta jau pirms divām dienām, kas varētu liecināt par iepriekšēju gatavošanos pašreizējam "situācijas saasinājumam".


Par to, ka "republiku" līderu paziņojumi ierakstīti jau trešdien, atsaucoties uz izmeklējošo žurnālistu projektu "Bellingcat", vēsta arī "The Insider". Par to liecinot videoierakstu metadati.

Ukrainas prezidenta birojā medijam norādīja, ka kaujinieki paši varētu sarīkot evakuācijas kolonnu apšaudīšanu, lai notikušajā apsūdzētu Ukrainu.

Pušiļins paziņoumā norādīja, ka civiliedzīvotāju evakuācija notikšot uz kaimiņos esošo Krievijas Rostovas apgabalu. "Pirmie tiks evakuēti sievietes, bērni un vecāka gadagājuma cilvēki," viņš klāstījis. Iedzīvotāji aicinājumi evakuēties, bet saglabāt mieru saņēmuši arī automatizētu īsziņu formātā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzdevis Ārkārtas situāciju ministrijas vadītāja pienākumu izpildītājam lidot uz Rostovas apgabalu, lai organizētu bēgļu uzņemšanu no Donbasa, ziņo aģentūra "Tass".

Neskatoties uz pretrunīgo informāciju pie bankomātiem okupētajās Donbasa teritorijās izveidojušās garas cilvēku rindas.

Pušiļins apgalvo, ka Ukraina pie frontes līnijas savilkusi bruņojumu: "Ukrainas Prezidents Volodimirs Zelenskis drīz pavēlēs militārpersonām doties uzbrukumā." Krievijas kontrolēto bandu līderis Doņeckā norādījis, ka Ukrainas mērķis esot ieņemt pašpasludinātās "republikas". "Viņu ieroči šodien ir pavērsti pret civiliedzīvotājiem," viņš apgalvoja.

Ukrainas ārlietu ministrs noraidīja iebrukuma plānus, kā arī abu bandītu līderu teikto nodēvēja par "Krievijas dezinformācijas vēstījumiem".

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs sākotnēji uz mediju jautājumiem par notiekošo atbildēja, ka neko nezinot par evakuācijas plāniem. Par nepieciešamību Rostovā uzņemt bēgļus neesot bijusi informēta arī Rostovas apgabala administrācija, atsaucoties uz vietējo portālu "Znak", ziņo "The Moscow Times".

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens savukārt iepriekš brīdināja, ka jebkurā brīdī ir gaidāms Krievijas iebrukums un Krievija tam gatavojot ieganstu, kas varētu būt, piemēram, uzbrukuma safabricēšana.

Jau vēstīts, ka pie Ukrainas robežām savilkto Krievijas spēku apjoms tiek lēsts no 169 000 līdz pat 190 000 vīriem liels, piektdien paziņoja ASV pārstāvji.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piektdienas vakarā norāda, ka, iespējams, ir sākusies Krievijas "viltus karoga operācija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!