Foto: AP/Scanpix/LETA

Maskava piektdien paudusi bažas par situācijas saasināšanos Donbasā, kur Ukrainas armija un prokrieviskie kaujinieki apsūdz viens otru apšaudēs.

"Tas, kas notiek Donbasā, ir ļoti satraucošas un potenciāli ļoti bīstamas ziņas," paziņojis Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Tikmēr Kijeva paziņojusi, ka pie Ukrainas robežām sakoncentrētais Krievijas karaspēka kontingents pieaudzis līdz 149 000 vīru.

Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs norādīja, ka pie valsts robežām sakoncentrēto sauszemes spēku karavīru skaits sasniedzis 129 000, bet kopā ar karaflotes un aviācijas vienībām to skaits ir 149 000. Un izskatās, ka citi spēki vēl ir ceļā, piebilda ministrs.

Reznikovs arī paziņoja, ka Ukraina negrasās uzbrukt Krievijas atbalstītajām kaujinieku bandām Austrumukrainā vai sākt militāru operāciju Krimas atgūšanai ar spēku.

Viņš uzsvēra, ka Kijeva nedos Krievijai nekādu ieganstu uzbrukt Ukrainai.

"Ukraina pastiprina savu aizsardzību. Taču mums nav nodoma veikt militāras operācijas pret [kaujiniekiem austrumos] vai Krimu," paziņoja Reznikovs.

"Mūsu uzdevums ir nedarīt neko no tā, ko Krievija cenšas izprovocēt," paziņoja ministrs.

"Mums ir jāatkāpjas, bet jāsaglabā vēss prāts," sacīja Reznikovs, norādot, ka pieaug bažas, ka Krievija var izmantot kaujas Donbasā kā ieganstu uzbrukumam Ukrainai.

Krievija rīkos stratēģisko spēku manevrus

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sestdien pārraudzīs militārās mācības, kurās tiks izmantotas ballistiskās un spārnotās raķetes, piektdien paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

Putins pārraudzīs "plānotās stratēģisko atturēšanas spēku mācības, (..) kuru laikā tiks palaistas ballistiskās un spārnotās raķetes", piektdien paziņoja Aizsardzības ministrija.

Mācībās tiks iesaistīti gaisa spēki, dienvidu militārā apgabala vienības, kā arī Ziemeļjūras un Melnās jūras flotes, paziņoja armija.

Vašingtona lēš, ka Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi aptuveni 150 000 karavīru. Neskatoties uz šo spēku koncentrāciju, Krievija apgalvo, ka negrasās uzbrukt Ukrainai, un apsūdz Rietumus panikas celšanā.

Rietumi ir paziņojuši, ka Krievijai tiks piemērotas plašas ekonomiskās sankcijas, ja tā izdomās uzbrukt Ukrainai.

Situāciju vēl vairāk saasinājušas plašās militārās mācības, ko Krievija noorganizējusi pēdējā laikā, tostarp Krievijas un Baltkrievijas kopīgie manevri Baltkrievijā.

Krievija šonedēļ nākusi klajā ar vairākiem paziņojumiem par spēku atvilkšanu no Krimas un Ukrainas robežas. Pirmais šāds paziņojums raisīja cerības par spriedzes samazināšanos, taču Rietumi un Ukraina drīz vien secināja, ka Krievijas apgalvojumiem nav nekādu pierādījumu. Vašingtona paziņoja, ka Krievija patiesībā palielina savus spēkus pie robežas, un Kijeva norādīja, ka Krievija tikai pārvieto savus spēkus, nevis tos atsauc.

Tikmēr Ukrainas valdība un Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas Austrumukrainā apmainās apsūdzībām par apšaudēm un citiem pamiera pārkāpumiem.

ASV paudusi bažas, ka Maskava grasās radīt ieganstu, lai iebruktu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!