Foto: Reuters/Scanpix

Francijas pretterorisma prokurori ir sākuši iepriekšēju izmeklēšanu par spīdzināšanu un barbarisma aktiem, ko esot izdarījis Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) ģenerālis Ahmeds Nasers al Raisi, kurš novembrī kļuva par Interpola prezidentu, ceturtdien pavēstīja ziņu avoti tiesu aprindās.

Izmeklēšana uzsākta pēc kādas nevalstiskās organizācijas juridiskas prasības, kurā Raisi tiek apsūdzēts atbildībā par kāda opozicionāra spīdzināšanu, kad viņš bija augsta ranga amatpersona AAE Iekšlietu ministrijā.

Nevalstiskā organizācija "The Gulf Centre for Human Rights" (GCHR) uzskata, ka Raisi ir atbildīgs par nehumānu izturēšanos pret opozicionāru Ahmedu Mansuru, un janvārī iesniedza prasību Francijas pretterorisma prokuroriem, kuru kompetencē ir arī noziegumi pret cilvēci.

Cilvēktiesību organizācijas apsūdzēja Raisi spīdzināšanā jau tad, kad viņš kandidēja uz Interpola prezidenta amatu. Tās pauda bažas, ka starptautisko policijas aģentūru varētu izmantot represīvi režīmi.

Interpols tomēr novembrī ievēlēja Raisi par prezidentu, pateicoties dāsnam finansējumam, ko AAE piešķīra Francijā bāzētajai starptautiskajai policijas aģentūrai.

Interpola prezidenta amatam, kurā Raisi ievēlēts uz četriem gadiem, ir lielā mērā ceremoniāls raksturs. Interpola darbu praktiski vada ģenerālsekretārs Jirgens Štoks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!