Foto: Pavel Dorogoi
Krievija ir mainījusi savas prioritātes agresīvajā karā pret Ukrainu un vairs nekoncentrējas uz Kijivas ieņemšanu, bet gan uz Donbasā esošo ukraiņu spēku atšķelšanas no pārējās valsts teritorijas, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz anonīmiem avotiem ASV Aizsardzības ministrijā.

Arī Krievija piektdien paziņoja, ka militārās operācijas pirmais posms Ukrainā esot gandrīz pabeigts un tagad tā koncentrēsies uz pilnīgu Donbasa "atbrīvošanu".

Tādi paziņojumi liecina, ka Krievijas karaspēks varētu pāriet uz uzbrukumiem šaurākā teritorijā, jo vairāk nekā mēnesi ilgušajā karā sastapies ar sīvu Ukrainas spēku pretestību, vēsta "Reuters".

Kāda augsta ranga ASV amatpersona norādījusi, ka arī Krievijas spēku rīcība Ukrainā atspoguļo Maskavas paziņojumus. Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, izteikusies, ka ASV novēro Krievijas spēku agresivitātes pieaugumu Donbasā.

"Nav šaubu, ka viņi to savā sarakstā noteikuši par prioritāti," piebildusi amatpersona.

Tā norādījusi, ka Kijivas apkaimē vērojama Krievijas karaspēka pāriešana aizsardzības pozīcijas, bet Ukrainas armija veiksmīgi uzbrūk krievu pozīcijām Černihivā un atguvusi pozīcijas Hersonā, kuru iepriekš iebrucēji bija pasludinājuši par ieņemtu.

"Delfi" jau ziņojis, ka starp Ukrainu un Krieviju turpinās miera sarunas, taču nekas neliecina par būtiskiem panākumiem svarīgākajos politiskajos jautājumos.

Krievijas Aizsardzības ministrija pirmo reizi kopš 2. marta sniegusi datus par saviem zaudējumiem Ukrainā, apgalvojot, ka 1351 karavīrs ir kritis un 3825 ievainoti. Marta sākumā Maskava ziņoja par aptuveni 500 kritušajiem. Tomēr šis skaitlis ievērojami atpaliek no Ukrainas aplēsēm par vairāk nekā 16 tūkstošiem zaudētu okupantu karavīru. Savukārt kāda NATO amatpersona aģentūrai AP iepriekš šonedēļ stāstīja, ka Ukrainā gājuši bojā 7000 līdz 15 000 Krievijas karavīru, bet, skaitot klāt ievainotos, tie ir līdz 40 000 no kaujām izslēgtu okupantu.

ANO apstiprinājusi vismaz 1081 civiliedzīvotāja nāvi Ukrainā kopš Krievijas iebrukuma sākuma. Vēl vismaz 1707 ir ievainoti. Patiesais bojāgājušo un ievainoto skaits varētu būt daudz lielāks, atzīst organizācijā.

ASV un Eiropas Savienība vienojušās par sašķidrinātās gāzes piegādēm, kas ļaus samazināt bloka atkarību no Krievijas dabasgāzes.

Ukrainas spēki turpina veiksmīgi cīnīties Kijivas apkārtnē.

Ostas pilsēta Mariupole ir smagi cietusi un lielā mērā sagrauta, tās atjaunošana prasīs gadus, paredz pilsētas mērs. Savukārt pagājušajā nedēļā sabombardētajā teātrī varētu būt gājuši bojā aptuveni 300 cilvēki, lēš aculiecinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!