Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas bruņotie spēki ar divām pretkuģu raķetēm "Neptune" trešdien sašāvuši Krievijas Melnās jūras flotes raķešu kreiseri "Moskva", nodarot tam nopietnus bojājumus, lietotnē "Telegram" paziņoja Odesas apgabala valsts administrācijas vadītājs Maksims Marčenko.

"Ir apstiprināts, ka raķešu kreiseris "Moskva" šodien devies tieši tur, uz kurieni to pasūtīja mūsu robežsargi Čūsku salā. Melnās jūras sardzē esošās raķetes "Neptune" nodarīja Krievijas kuģim ļoti nopietnus bojājumus. Slava Ukrainai!" paziņoja Marčenko.

Kreiseris "Moskva" ir daļa no Krievijas Melnās jūras flotes 30.virsūdens kuģu divīzijas.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs intervijā cilvēktiesību advokātam Markam Feiginam pateica, ka sašautais kuģis ir aizdedzies.

"Ar jūras flotes flagmani kreiseri "Moskva" noticis kaut kas negaidīts. Stipri deg (..) Tur ir 510 apkalpes locekļi, nevaram saprast, kas noticis - vai divi matroži uzsmēķējuši ne tajā vietā, vai kārtējo reizi pārkāpuši kādus drošības pasākumus, neveicas," pajokoja Arestovičs.

Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka uz kreisera "Moskva" ir izcēlies ugunsgrēks, bet nepaziņoja tā cēloni.

"Ugunsgrēka rezultātā uz raķešu kreisera "Moskva detonēja munīcija, kuģis guva nopietnus bojājumus. Apkalpe ir pilnībā evakuēta, ugunsgrēka cēloņi tiek noskaidroti," ziņoja Krievijas informācijas aģentūra "RIA Novosti", citējot Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumu.

Ziņu avots Ukrainas izlūkdienestā pavēstīja, ka palīgā kreiserim devušies četri Krievijas tehniskie kuģi. Tas noticis aptuveni 20 jūras jūdžu (37 kilometru) attālumā no Čūsku salas.

Kreiseris "Moskva" februārī kļuva bēdīgi slavens, kad tas uzaicināja Ukrainas robežsargus Čūsku salā padoties, bet viņi atteicās to darīt un pasūtīja šo kuģi.

Robežsargi, kas sākumā tika uzskatīti par nogalinātiem šajā incidentā, patiesībā tika sagūstīti. Marta beigās gūstekņu apmaiņā starp Ukrainu un Krieviju viņi tika atbrīvoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!