Foto: Reuters//Scanpix/LETA
Kamēr ukraiņu spēkiem nav izdevies fiziski iznīcināt Kerčas tiltu, kas savieno Krievijas teritoriju ar Krievijas okupēto Krimas pussalu, Latvijas armijas virsniekam Jānim Slaidiņam sanāca to likvidēt ar vārdiem. Aizvadītās nedēļas nogalē viņam pavisam neplānoti izdevās "psiholoģiskā operācija" pret Krimas iedzīvotājiem, radot paniku ar apgalvojumu, ka Ukraina 9. maijā gatavojas stratēģiski svarīgo tiltu iznīcināt. Lai gan Krimas tilts 9. maiju pārdzīvoja, ukraiņu spēki norāda, ka pie pirmās iespējas viņi centīsies šo būvi sagraut.

6. maija rītā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvis kapteinis Jānis Slaidiņš, kurš Latvijas medijos regulāri skaidro dažādus kara Ukrainā aspektus, Latvijas Radio tiešajā ēterā atbildēja uz vairākiem jautājumiem par aktuālajiem notikumiem Ukrainas frontē. Intervijas beigās viņš pieļāva, ka 9. maijā Ukrainas spēki varētu dot triecienu Krimas tiltam, un viņa sacītais pēcāk pārtapa par ziņu portālā “LSM.lv” ar virsrakstu “Militārais eksperts: Ukraina plāno dot triecienu pa Krimas tiltu”.

NBS kapteiņa teiktais piektdien un sestdien vēja ātrumā izplatījās sociālajā tīklā “Twitter”, un Slaidiņš uz brīdi kļuva par slavenību. Savukārt svētdien, 8. maijā, ukraiņu portāls “DonPress”, atsaucoties uz okupētās Krimas “Telegram” čata grupām, vēstīja, ka pussalas iedzīvotāju vidū ir sākusies panika. “Pēc ziņām atsevišķos medijos par raķešu triecienu iespējamību Krimā sociālajos tīklos vietējo iedzīvotāju vidū sākusies histērija. Čata grupās Krimas iedzīvotāji nopietni sākuši aizdomāties par pašu drošību un uz laiku plāno pārcelties prom, “tālāk no grēka”,” raksta “DonPress”. Portālā arī publicēti vairāki ekrānuzņēmumi no Kerčas iedzīvotāju čata grupas, kur, piemēram, kāds Jevgēņijs žēlojas, ka beidzot sācis dzīvot labi, bet tagad atkal nāk nelaimes. Savukārt citi uztraucas, ka pēc brīdinājuma tiešām sekos reāls trieciens tiltam.

“Manis teiktais bija izrauts no konteksta,” sarunā ar portālu “Delfi” uzsver Slaidiņš, norādot, ka viņš ziņas par iespējamo Krimas tilta spridzināšanu minēja kā ukraiņu psiholoģisko ieroci, jo internetā parādījusies lapa ar pulksteni, kas skaita stundas līdz tilta iznīcināšanai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!