Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zviedrijas valdošā sociāldemokrātu partija (SAP) svētdien paziņos lēmumu par valsts potenciālo iestāšanos NATO, pirmdien žurnālistiem pavēstīja partijas ģenerālsekretārs Tūbiass Baudins.

Parijas vadība lēmumu pieņems svētdien īpašā sanāksmē, sacīja partijas amatpersona, apstiprinot pieņēmumus, kas izskanējuši pēdējo dienu laikā.

Zviedrijā un Somijā intensīvas debates par pievienošanos NATO sākās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

SAP, kas šobrīd veido mazākuma valdību, pakļauta spiedienam mainīt nostāju šajā jautājumā. Vienlaikus partijas iekšienē izskan viedokļi, ka ar lēmuma pieņemšanu šādā svarīgā jautājumā nevajadzētu steigties.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā SAP bija pret valsts iestāšanos NATO, skaidrojot, ka armija tādējādi ir brīva no saistībām ārzemju alianšu priekšā.

Oficiāla nostājas maiņa būtu milzu solis gan partijai, gan valstij.

Somijas valdošā sociāldemokrātu partija par nostāju attiecībā uz pievienošanos NATO paziņos sestdien, bet Somijas prezidents Sauli Nīniste - jau līdz ceturtdienai.

76% Somijas iedzīvotāju atbalsta valsts pievienošanos NATO, atbalsta līmenim sasniedzot rekordaugstas atzīmes, liecina laikraksta "Yle" pirmdien publiskotās aptaujas dati.

Tikai 12% ir pret, bet 11% nav izlēmuši.

Vēl martā dalību NATO atbalstīja 62%.

Zviedrija un Somija jau šobrīd ir tuvi NATO partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!