Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija trešdien paziņojusi, ka karā Ukrainā likusi lietā jaunus lāzera ieročus, lai cīnītos ar pretinieka droniem, taču Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šajā paziņojumā saskata liecības par Krievijas iebrukuma pilnīgu izgāšanos.

Ziņas par lāzera ieroču izmantošanu Ukrainā izskanēja Maskavā notikušā Krievijas premjera vietnieka militārās attīstības jautājumos Jurija Borisova preses konferencē, ziņo aģentūra "Reuters".

Borisovs stāstījis, ka Krievija jau plaši izmanto lāzera sistēmu "Peresvet", kas varot apžilbināt satelītus līdz 1500 kilometru attālumā no Zemes. Taču tagad esot radītas jau daudz spēcīgākas sistēmas, kas piecu sekunžu laikā varot sadedzināt līdz piecu kilometru attālumā lidojošus dronus.

"Ja "Peresvet" apžilbināja, tad jaunās paaudzes lāzerieroči mērķi iznīcina fiziski – izposta termāli, tie sadeg," skaidro Borisovs.

Uz jautājumu, vai šādi ieroči jau tiek izmantoti Ukrainā, Borisovs atbildējis apstiprinoši: "Jā, pirmie prototipi tur jau tiek izmantoti." Jauno sistēmu saucot "Zadira".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā videouzrunā šos Krievijas paziņojumus nodēvēja par nacistu stila propagandu un apliecinājumu, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir izgāzies.

Viņš izceļ faktu, ka paziņojumos par lāzerieroci minēta iespēja ietaupīt raķetes, kas savukārt liecinot par Krievijas raķešu krājumu sarukšanu.

"Otrkārt, visi jau redzēja, kā Krievija karo. Nepieredzējuši iesauktie tiek mesti kā lielgabalu gaļa. Marodieri, kas pirmo reizi svešā valstī ierauga normālu sadzīves tehniku. Ar vecām padomju "bruņām" bez modernas aizsardzības. Ar aizliegtām fosfora bumbām, ar kurām viņi nodedzina skolas un parastas dzīvojamās mājas," Zelenski citē portāls "Liga".

Nacistu propagandā bija tāds termins "wunderwaffe" ("brīnumieroči"), atgādina prezidents. Jo vairāk bija redzams, ka karā nav izredžu, jo biežāk propaganda runāja par brīnumainiem ieročiem, kas mainīs kara gaitu.

"Un te mēs redzam, ka pilna mēroga kara trešajā mēnesī Krievija cenšas atrast savu "wunderwaffe". It kā lāzera. Tas viss liecina par iebrukuma pilnīgu izgāšanos," secina Zelenskis. Tāpat tas norādot uz Krievijas bailēm atzīt, ka augstākajā valsts un militārajā līmenī ir pieļautas katastrofālas kļūdas.

Atgādinām, ka Kremļa saimnieks Vladimirs Putins 2018. gadā neilgi pirms vēlēšanām uzrunā Federālajai sapulcei vairāk nekā 40 minūtes slavināja jaunus "fantastiskus" ieročus. Starp tiem bija arī jauna lāzera sistēma.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!