Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka joprojām plāno bloķēt Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvīa" (RFE/RL).

Erdogans sacīja, ka aizvadītajā nedēļā notikušās tikšanās ar Somijas un Zviedrijas delegācijām nav bijušas "paredzētajā līmenī", norādot, ka nav veikti nekādi pasākumi, lai mazinātu Turcijas paustās bažas par drošības aspektiem.

"Kamēr Tajips Erdogans ir Turcijas Republikas priekšgalā, mēs nevaram teikt "jā" valstīm, kas atbalsta teroru, pievienošanos NATO," viņš sacīja žurnālistiem lidmašīnā pēc vizītes Azerbaidžānā 28. maijā.

Turciju sanikno ciešās saites, kas šīm abām valstīm, īpaši Zviedrijai, ir ar Kurdistānas strādnieku partiju (PKK). 1978. gadā izveidoto PKK Turcija un liela daļa starptautiskās sabiedrības, tostarp ASV un ES, ir atzinušas par teroristu organizāciju. Erdogana valdība arī ir apņēmusies bloķēt pieteikumus no valstīm, kas tai noteikušas sankcijas. 2019. gadā abas Ziemeļvalstis noteica ieroču embargo Ankarai pēc tās iebrukuma Sīrijā.

Aliansei iespējams pievienoties tikai tad, ja tam piekrīt visas NATO dalībvalstis, tostarp Turcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!