Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina identificējusi vairāk nekā 600 aizdomās turamos kara noziegumos, ko pastrādājis Krievijas karaspēks, un pret aptuveni 80 no viņiem jau uzsākta tiesiskā vajāšana, otrdien paziņojusi Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova.

Aizdomās turamo saraksts ietver "augsta ranga Krievijas militārpersonas, politiķus un propagandas aģentus", preses konferencē Hāgā paziņoja Venediktova.

Viņa pavēstīja, ka Igaunija, Latvija un Slovākija ir nolēmušas pievienoties starptautiskajai izmeklēšanas komandai Ukrainā. Šo komandu martā izveidoja Ukraina, Lietuva un Polija, lai vecinātu kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci izmeklēšanu un apmaiņu ar informāciju.

Komanda sadarbojas ar Starptautisko krimināltiesu (SKT), kas martā sāka savu izmeklēšanu par kara noziegumiem Ukrainā.

SKT virsprokurora Karima Hana birojs nosūtījis 42 izmeklētājus, tiesu medicīnas ekspertus un palīgpersonālu uz Ukrainu, un Hans šodien atklāja, ka SKT strādā pie biroja atvēršanas Kijivā.

Venediktova uzsvēra, ka starptautiskais atbalsts ir būtisks Ukrainas centienos izmeklēt visus iespējamos kara noziegumus.

"Mums pareizi jāsavāc un jāsaglabā visi [pierādījumi]. Tiem jābūt pieņemamiem pierādījumiem jebkurā tiesā," uzsvēra ģenerālprokurore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!