Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tunisijas prezidents Kaiss Saeids trešdien atlaida 57 tiesnešus, apsūdzot tos korupcijā un teroristu aizstāvēšanā, raksta "Al Jazeera".

Uzrunā prezidents sacīja, ka ir "devis iespēju pēc iespējas un brīdinājumu pēc brīdinājuma tiesu iestādēm". Dažas stundas vēlāk oficiālais laikraksts publicēja dekrētu, kurā tika paziņots par tiesnešu atlaišanu.

Starp atlaistajiem ir Jusefs Buzakers, bijušais Augstākās tiesu padomes vadītājs. Padomes darbu Saieds apturēja februārī. Padome bija galvenā tiesu neatkarības garantētāja kopš Tunisijas 2011. gada revolūcijas, un šis prezidenta solis izraisīja apsūdzības, ka Saieds iejaucās tieslietu procesos.

Pagājušā gada jūlijā Saeids atlaida valdību, atcēla 2014. gadā pieņemto konstitūciju un atlaida valsts ievēlēto parlamentu. Prezidents savu rīcību skaidroja, apgalvojot, ka glābj Tunisiju no krīzes. Sākotnēji šķita, ka viņa darbības ieguva sabiedrības atbalstu pēc gadiem ilgas ekonomiskās stagnācijas, politiskās paralīzes un korupcijas, taču sabiedrības neapmierinātība ar situāciju valstī pieaug vairāku iemeslu, tostarp inflācijas un bezdarba dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!