Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kubas valdība ir piespriedusi sodu 381 cilvēkam par piedalīšanos pret valdību vērstos protestos pagājušajā vasarā. Dažiem no demonstrantiem piespriests pat 25 gadus ilgs cietumsods, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka 297 ir saņēmuši cietumsodu par dažādiem pārkāpumiem, tostarp sabiedriskajām nekārtībām, uzbrukumiem vai laupīšanām. Daļai par vainīgiem atzīto cietumsoda izciešanas vietā tika dota iespēja veikt sabiedrisko darbu.

Tūkstošiem kubiešu pērn piedalījās demonstrācijās visā komunistu pārvaldītajā salā. Šie protesti, kas bija lielākie pēdējo desmitgažu laikā, notika smagas ekonomiskās krīzes periodā, protestētājiem paužot sašutumu par cenu pieaugumu, kā arī pārtikas un medikamentu trūkumu.

Neatļautas publiskas pulcēšanās Kubā ir nelikumīgas, un demonstrāciju laikā tika arestēti vairāk nekā 1000 cilvēku.

2021. gadā Kubas prezidents Migels Diass-Kanels nemieros vainoja ASV, kurām jau gadu desmitiem ir bijušas sarežģītas attiecības ar Kubu. Viņš apgalvoja, ka protestētāji bija algotņi, kas nolīgti, lai destabilizētu valsti, un aicināja atbalstītājus aizstāvēt revolūciju, atsaucoties uz 1959. gada sacelšanos, kas noslēdzās ar komunistu nākšanu pie varas Karību jūras apskalotajā salā.

Jaunākie spriedumi par cietumsodiem nav pirmie, kas izziņoti saistībā ar protestiem. Martā vairāk nekā 100 cilvēkiem, kas piedalījās protestos, tika piespriests cietumsods no sešiem līdz 30 gadiem.

ASV un Eiropas Savienība ir kritizējušas tiesas prāvas par pārredzamības trūkumu un aicinājušas atbrīvot cietušos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!