Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Augstākā tiesa atceļ 50 gadus senu spriedumu, kas legalizēja abortu veikšanu visā valstī, piektdien, 24. jūnijā, ziņo raidorganizācija BBC.

Tiesa atcēla nozīmīgo lēmumu lietā, kas zināma kā "Ro pret Veidu" ("Roe v Wade"), dažas nedēļas pēc tam, kad tika nopludināts dokuments, liekot pārskatīt šo lietu.

Spriedums mainīs abortu tiesības ASV, un atsevišķi štati tagad varēs aizliegt šo procedūru, raksta medijs. Paredzams, ka puse ASV štatu ieviesīs jaunus ierobežojumus vai aizliegumus, ziņo BBC.

Kā norāda BBC, 13 štatiem jau bija pieņemti likumi, kas pēc Augstākās tiesas lēmuma automātiski aizliedz abortus.

Iepriekš ziņots, ka ASV Augstākā tiesa varētu atcelt visas valsts mērogā noteiktās likumīgās tiesības uz abortu, liecināja nopludināts tiesas dokumenta melnraksts, kuru publicējis medijs "Politico".

98 lappušu garajā melnrakstā, kuru medijs "Politico" publicēja pilnā apjomā, Augstākās tiesas tiesnesis Semjuels Alito raksta, ka 1973. gadā pieņemtais lēmums ar nosaukumu "Roe v Wade", kas ļāva legalizēt abortus visā ASV, ir "izteikti nepareizs". "Roe v Wade", jau no "paša sākuma bija ārkārtīgi kļūdains. Tā pamatojums bija ļoti vājš, un lēmumam ir bijušas postošas sekas."

Savukārt, ja Savienoto Valstu Augstākā tiesa atcels "Roe v Wade" spriedumu, tad aborti varētu kļūt par nelikumīgiem uzreiz 22 ASV štatos, iepriekš norādīja britu raidsabiedrība BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!