Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien kāds 22 gadus vecs vārdā nenosaukts vīrietis sarīkoja apšaudi tirdzniecības centrā Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā. Apšaudē dzīvību zaudējuši trīs cilvēki, savukārt četri smagi ievainoti.

Portāls "Delfi" piedāvā šobrīd pieejamās informācijas apkopojumu par traģisko notikumu Dānijā.

Terorisma pazīmju neesot

Uzbrucējs raksturots kā "etniskais dānis". Viņš arestēts vien dažas minūtes pēc apšaudes. Dānijas raidorganizācija TV2 publicēja ne pārāk augstas kvalitātes fotogrāfiju, kurā šķietami redzams uzbrucējs – vīrietis, kurš tērpies šortos, mugurā viņam bijusi veste vai krekls bez piedurknēm, un kurš labajā rokā tur ieroci.

Kopenhāgenas galvenais policijas inspektors Sērens Tomasens (attēlā zemāk) sacīja, ka policijai nav pazīmju, ka apšaudē bijis iesaistīts vēl kāds uzbrucējs.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Mūsu sākotnējā izmeklēšana turpina liecināt, ka vainīgais rīkojies pats. Mēs esam apjomīgas un ļoti plašas izmeklēšanas procesā, kas turpināsies visu nakti un turpmākajās dienās," teikts Tomasena paziņojumā.

Viņš sacīja, ka, lai gan uzbrukuma motīvs šobrīd nav skaidrs, pagaidām nekas neliecinot, ka traģiskais notikums būtu uzskatāms par teroraktu, raksta "Associated Press" (AP).

Pirmdien aizdomās turētais uzbrucējs, kuram, kā norādījusi policija, esot arī garīgās veselības problēmas, stāsies tiesas priekšā.

Nogalināti divi pusaudži un Krievijas pilsonis

Tāpat policija paziņoja, ka upuri ir divi 17 gadus veci Dānijas jaunieši un 47 gadus vecs Krievijas pilsonis. Divi dāņi un divi zviedri uzbrukumā ievainoti un atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī.

Pēc apšaudes pie lielveikala tika dislocēts liels līdz zobiem bruņotu policistu kontingents, kas sāka patrulēt teritorijā ap tirdzniecības centru.

Dānijā ir vieni no stingrākajiem ieroču kontroles likumiem Eiropā, un licences šaujamieroču turēšanai parasti ir pieejamas tikai medībām vai sporta šaušanai, kuras izsniedz tikai pēc iepriekšējām pārbaudēm, atzīmē britu raidsabiedrība BBC. Tāpat Dānijā eksistē gandrīz pilnīgs automātisko ieroču aizliegums. Šaujamieroča nēsāšana sabiedriskās vietās ir stingri aizliegta.

Premjerministre Mete Frederiksena sacīja, ka Dānija piedzīvojusi nežēlīgu uzbrukumu. Viņa norādīja, ka vēlas mudināt dāņus būt vienotiem un atbalstīt citam citu šajā grūtajā laikā. "Mūsu skaistā un parasti tik drošā galvaspilsēta tika mainīta sekundes laikā," izteicās premjerministre, kuru citē BBC.

Fotoattēlos redzams kā cilvēki steigā un panikā cenšas pamest lielveikalu pēc uzbrukuma sākuma.

Tirdzniecības centrā "Field's", kurā notika apšaude, ir vairāk nekā 140 veikalu un restorānu. Daudzstāvu tirdzniecības centrs atrodas Kopenhāgenas nomalē, tieši pretī metro līnijai, kas ved uz pilsētas centru.


Netālu no tirdzniecības centra atrodas halle "Royal Arena", kurā svētdien bija paredzēts britu mūziķa Harija Stailza koncerts. Pēc apšaudes šo koncertu atcēla. "Man sāp sirds kopā ar Kopenhāgenas iedzīvotājiem. Es dievinu šo pilsētu. Cilvēki šeit ir tik silti un mīlestības pilni. Esmu satriekts par upuriem, viņu ģimenēm un visiem, kas cietuši. Man žēl, ka nevarējām būt kopā. Lūdzu, pieskatiet viens otru," tviterī rakstīja dziedātājs.
Foto: AFP/Scanpix/LETA

Neilgi pēc apšaudes Dānijas karaliskā ģimene paziņoja, ka ir atcelta pieņemšana, kuru rīkoja kroņprincis Frederiks, lai atzīmētu velobrauciena "Tour de France" pirmo trīs posmu rīkošanu.

Vairāki valstu vadītāji izteica līdzjūtību cietušo ģimenēm. Somijas premjerministre Sanna Marina nosodīja uzbrukumu, nosaucot to par "šokējošu vardarbības aktu", un Norvēģijas līderis Jonass Gārs Store sacīja, ka viņa "domas ir ar upuriem un viņu tuviniekiem, kā arī palīdzības komandām, kas pašlaik strādā, lai glābtu dzīvības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!