Foto: Kadrs no video

Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštābs publicējis liecības, kā lietā tiek liktas ASV piegādātās augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS.

"Zaporižjas virziens. HIMARS turpina Krievijas okupācijas armijas demilitarizāciju. Kopā mēs uzvarēsim!" teikts vienā no Ģenerālštāba pirmdienas ierakstiem sociālajā medijā "Facebook".

Kādā citā ierakstā parādīta HIMARS darbība naktī, sistēmu izmantojot, kā skaidrots, pret vairākiem mērķiem vienlaicīgi.

Vizuālas liecības par to, ka HIMARS sistēmas jau darbojas Ukrainā, pirmo reizi 25. jūnijā publicēja Ukrainas bruņoto spēku komandieris Valērijs Zalužnijs.

Savukārt to, ka no ASV ilgi gaidītās HIMARS sistēmas jau ir Ukrainā, 23. jūnijā paziņoja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. Iepriekš izskanējusī publiskā informācija liecina, ka pirmajā sūtījumā iekļautas četras HIMARS sistēmas.

HIMARS sistēmas atkarībā no izmantotajām raķetēm var satriekt mērķus pat 300 kilometru attālumā, taču Ukraina ir saņēmusi raķetes ar aptuveni 80 kilometru darbības attālumu.

Šādas raķešu sistēmas tiek uzskatītas par ļoti nepieciešamām, lai Ukraina spētu stāties pretī Krievijas ieroču un artilērijas pārspēkam kaujas laukā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!