Foto: EPA/Scanpix/LETA
Japānas ekspremjers Sindzo Abe pēc piektdien notikušā atentāta ir miris, atsaucoties uz Āzijas valsts medijiem, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Atentāts notika piektdien Naras pilsētā. Abes virzienā esot raidīti divi šāvieni. Portāls "Delfi" piedāvā šobrīd pieejamās informācijas apkopojumu par traģisko notikumu.

Ekspremjers nomira slimnīcā, kur viņam tika sniegta medicīniskā palīdzība, ziņo Japānas sabiedriskā raidorganizācija NHK.

Ārsts, kurš sniedza palīdzību Abem, preses konferencē norādīja, ka ekspremjers guva brūces ap kakla labo pusi un piebilda ka šī brūce bija pietiekami dziļa, lai sasniegtu viņa sirdi. Ārsts arī izteicās, ka lode nav atrasta, raksta BBC.

Ārsts preses konferencē sacīja, ka mediķi pavadījuši četrarpus stundas, mēģinot glābt Abes dzīvību. Ārsti mēģināja apturēt asiņošanu un veica asins pārliešanu.

Abe Naras pilsētā uzstājās ar runu kampaņas mītiņā, kas rīkots pirms šajā nedēļas nogalē paredzētajām Japānas parlamenta augšpalātas vēlēšanām.

Tieši šīs uzrunas laikā noticis atentāts. Policija paziņoja, ka Abe, visticamāk, sašauts no aizmugures. 67 gadus vecais ekspremjers tika steidzami nogādāts slimnīcā, taču viņš neesot izrādījis nekādas dzīvības pazīmes, vietējie glābšanas dienesti paziņojuši NHK. Šīs raidorganizācijas žurnāliste sacīja, ka dzirdējusi divus šāvienus un redzējusi, kā Abe asiņo, raksta portāls "Politico".

Bijušais Tokijas gubernators Joiči Masuzoe tviterī iepriekš sacīja, ka 67 gadus vecais Abe atrodas sirdsdarbības apstāšanās stāvoklī. Kā norāda britu raidsabiedrība BBC, šo terminu Japānā bieži lieto pirms nāves oficiālās apstiprināšanas.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Sociālajos medijos izplatītajos videoklipos, kuru autentiskumu nav bijis iespējams pārbaudīt, redzams, ka ātrās palīdzības mediķi ielas vidū ir sastājušies ap Abi. Ekspremjers pēc šāvieniem uzreiz nokritis uz zemes un sācis asiņot.

Šāvējs arestēts

Uzbrucējs, kurš sašāva Abi ir arestēts. NHK aizdomās turēto raksturoja kā aptuveni 40 gadus vecu vīrieti.

Šobrīd tiek uzskatīts, ka uzbrukumā varētu būt izmantots pašdarināts ierocis. Soctīklos publicētās fotogrāfijās redzams divstobru šaujamierocis, kas, acīmredzot, ticis pielietos šajā atentātā.


BBC Japānas korespondents Ruperts Vingfīlds-Heiss raksta, ka vardarbība ar ieročiem Japānā ir ļoti reta parādība, un ieročus šajā valstī ir ārkārtīgi grūti iegūt. Arī politiskā vardarbība Japānā ir ārkārtīgi reti sastopama, raksta žurnālists.

"Tik ievērojamas personas sašaušana ir ārkārtīgi šokējoša valstī, kas lepojas ar to, ka ir tik droša," piebilst Vingfīlds-Heiss.

Japānas ekspremjera sašaušana šokējusi ne tikai Japānu, bet arī starptautisko sabiedrību. Vairāku valstu un arī starptautisko organizāciju līderi, tostarp Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons un arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sociālajos tīklos nosodījuši uzbrukumu un pauduši atbalstu kādreizējam Japānas valdības vadītājam.

Abe ir politiķis, kurš Japānas premjera amatā pavadījis visilgāko laika posmu. 2006. gadā viņš ieņēma šo posteni vienu gadu un pēc tam atkal atgriezās tajā no 2012. līdz 2020. gadam, pirms atkāpās no valdības vadītāja krēsla veselības apsvērumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!