Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens un Izraēlas premjerministrs Jairs Lapids parakstījuši deklarāciju, kurā apņemas neļaut Irānai iegūt kodolieročus, raksta “Al Jazeera”.

Abi līderi parakstīja paziņojumu pēc individuālas tikšanās Rietumjeruzalemē Baidena četru dienu Tuvo Austrumu tūres ietvaros, kam sekoja virtuāls samits ar Indijas un Apvienoto Arābu Emirātu vadītājiem.

Paziņojumā teikts, ka ASV izmantos "visus tai pieejamos nacionālās varas elementus", lai liegtu Irānai iespēju bruņoties ar kodolieročiem. Kopīgā deklarācija ietver arī Vašingtonas solījumu turpināt ASV militāro palīdzību Izraēlai.

Uzstājoties preses konferencē pēc deklarācijas parakstīšanas, gan Baidens, gan Lapids runāja par atbalstu ASV un Izraēlas attiecībām, kā arī par Irānas radītajiem draudiem. "Vienīgais veids, kā nepieļaut ar kodolieročiem bruņotu Irānu, ir tad, ja Irāna zina, ka brīvā pasaule izmantos spēku," sacīja Lapids.

Tikmēr Baidens norādīja, ka, viņaprāt, diplomātija ir labākais veids, kā neļaut Irānai iegūt kodolieročus, taču atkārtoja to, ko viņš dēvēja par "garantiju" sniegt drošību Izraēlai.

Tomēr deklarācijas loma ir salīdzinoši simboliska un vairāk apstiprina ASV un Izraēlas pretestību Irānas kodolambīcijām. Sarunas starp Irānu un Rietumu lielvalstīm par 2015. gada kodolvienošanās atjaunošanu nav virzījušās uz priekšu vairākus mēnešus, Teherānai un Vašingtonai strupceļā vainojot vienai otru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!