Foto: AFP/Scanpix/LETA

Valstīm visā pasaulē būtu jāizveido jauna, obligāta anketa Krievijas pilsoņiem, kura jāaizpilda, piesakoties vīzai, norādīja Kijivas īpašais sūtnis Oleksejs Makejevs, vēsta medijs "Politico".

Valstīm būtu jāvaicā katram Krievijas pilsonim vai viņi atbalsta karu Ukrainā. "Mēs uzstājam, ka tie krievi, kas atbalsta šo genocīdu, un dažādas aptaujas liecina, ka tie ir vairāk nekā 80 procenti krievu, viņiem nevajadzētu iegūt piekļuvi brīvajai pasaulei," intervijā medijam "Politico" sacīja Makejevs. Viņš ierosināja ieviest "īpašu attieksmi" pret Krievijas pilsoņiem.

Šī "īpašā attieksme" būtu obligāta jauna anketa Krievijas pilsoņiem, kad viņi piesakās vīzai, lai dotos uz, piemēram, Franciju vai Vāciju. Anketas jautājumos būtu jāiekļauj, piemēram, vai vīzas pieprasītājs atbalsta Krievijas karu un vai persona ir pastrādājusi kara noziegumus. Citi jautājumi varētu ietvert, vai persona jūtas atbildīga vai daļēji atbildīga par karu, skaidroja Makejevs.

Kijivas īpašais sūtnis norādīja, ka šī jautājuma pamatojums būtu likt Krievijas pilsoņiem kritiski domāt par savas valsts prezidenta Vladimira Putina rīcību un, iespējams, sākt izdarīt spiedienu uz valdību.

"Dienas beigās, mums ir jāsaka Krievijas iedzīvotājiem, ka viņiem ir daļēja atbildība par to, ko dara viņu valdība. Tas pamazām veicinātu to, ka Krievijas iedzīvotāji pamostas, sāk domāt un uzņemās atbildību, mudinot savu valdību mainīt politiku," uzsvēra Makejevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!