Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi, tiekoties ar Taivānas līderiem, paziņoja, ka viņa un citi Kongresa locekļi vizītes delegācijā skaidri parāda, ka ASV neatteiksies no savām saistībām ar salu, informē medijs "Associated Press".

"Šodien pasaule saskaras ar izvēli starp demokrātiju un autokrātiju.(..) ASV joprojām ir dzelžaina apņēmība saglabāt demokrātiju Taivānā un visā pasaulē," īsā runā tikšanās laikā ar Taivānas prezidenti Cai Inveņu, sacīja Pelosi.

"Mēs lepojamies ar mūsu ilgstošo draudzību. Tagad vairāk nekā jebkad agrāk Amerikas solidaritāte ar Taivānu ir izšķiroša, un tas ir vēstījums, ko mēs vēlamies rādīt šodien," sacīja Pelosi, vēsta medijs CNN.

Pelosi atzīmēja, ka Taivānai Kongresā ir vienots atbalsts no abām politiskajām pusēm. ASV spīkere pauda, ka Kongress ir "apņēmies veicināt Taivānas drošību, lai tā varētu efektīvi aizstāvēties", konkrēti neminot, vai Vašingtona tiešā veidā aizstāvētu Taivānu.

"ASV parlamenta spīkeres un delegācijas vizīte Taivānā ir stingra cilvēktiesību aizstāvēšana, demokrātijas un brīvības vērtību nostiprināšana," norādīja Taivānas pārstāvis.

Savukārt Ķīna, kas uzskata Taivānu par tās teritoriju un iebilst pret jebkuru Taivānas amatpersonu saistību ar ārvalstu valdībām, paziņoja par militārajiem manevriem ap salu un izdeva virkni skarbu paziņojumu pēc tam, kad ASV delegācija otrdienas vakarā ieradās Taipejā.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija centusies samazināt vizītes apjomu, uzstājot, ka nav nekādu izmaiņu ASV ilgstošajā "vienas Ķīnas politikā", kas atzīst Pekinu, bet pieļauj neoficiālas attiecības un aizsardzības saites ar Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!