Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV eksprezidents Donalds Tramps paziņojis, ka neiebilst pret ordera, kas ļāva FIB aģentiem šīs nedēļas sākumā veikt kratīšanu viņa mājā "Mar-a-Lago", publiskošanu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Savā paziņojumā Tramps sacīja, ka mudina ordera "tūlītēju publicēšanu", taču atkārtoja savu apgalvojumu, ka kratīšana bija nevajadzīga un politiski motivēta.

ASV Tieslietu ministrija ir iesniegusi retu lūgumu Floridas tiesai publiskot orderi. Ja tiesa tam piekritīs, dokumenti kļūs pieejami sabiedrībai. Tas varētu arī apstiprināt iemeslu pirmdien notikušajai kratīšanai Trampa īpašumā Floridā — to Tieslietu ministrija vēl nav atklājusi.

Tiek uzskatīts, ka FIB reids ir saistīts ar izmeklēšanu par to, vai bijušais prezidents no Baltā nama izņēma slepenus un klasificētus dokumentus. Saskaņā ar laikraksta "Washington Post" ziņoto, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, dokumenti, kas saistīti ar kodolieročiem, bija starp priekšmetiem, ko FIB aģenti meklēja "Mar-a-Lago". Avoti laikrakstam neatklāja, vai informācija ir saistīta ar ASV vai kādas citas valsts ieročiem.

"Es ne tikai neiebilstu pret to dokumentu publiskošanu, kas saistīti ar neamerikānisku, nepamatotu un nevajadzīgu reidu un ielaušanos manā mājā Palmbīčā, Floridā, "Mar-a-Lago", bet es eju soli tālāk, mudinot tūlītēju šo dokumentu publiskošanu," teikts Trampa paziņojumā.

Iepriekš ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends (attēlā zemāk) atklāja, ka viņš personīgi apstiprinājis kratīšanas ordera izdošanu. Līdz šim Tieslietu departaments ir ievērojis savu parasto praksi aktīvās izmeklēšanas laikā klusēt, un dokumenti, piemēram, kratīšanas orderi, tradicionāli paliek nepubliskoti vēl notiekošas izmeklēšanas laikā. Taču Gārlends sacīja, ka lūdz tiesu ar kratīšanas orderi saistītos dokumentus padarīt publiski pieejamus sabiedrības interesēs.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirmdien veiktais reids bija pirmā reize Amerikas vēsturē, kad kriminālizmeklēšanas ietvaros tika veikta kratīšana bijušā prezidenta mājās, atzīmē medijs. Tramps un citi republikāņi šo soli nosodījuši kā politiski motivētu, bet, uzstājoties preses konferencē ceturtdien, Gārlends aizstāvēja FIB aģentus un Tieslietu departamenta amatpersonas. "Es nestāvēšu klusībā, kad viņu [FIB darbinieku] godaprātam tiek negodīgi uzbrukts," žurnālistiem sacīja ģenerālprokurors.

Trampa advokāte Lindsija Halligana sacīja, ka viņa juridiskā komanda apsver, vai izdot orderi, pirms tiesnesis pieņem lēmumu. Apsvērta esot arī iespēja atklāt kratīšanas fotoattēlus un video, viņa sacīja.

FIB aģenti "Mar-a-Lago" bija lūguši izslēgt videonovērošanas kameras, taču Trampa komanda atteicās izpildīt šīs norādes, ziņojis ASV medijs "CBS News". Strīdā par kamerām nebija iesaistīta Trampa slepenā dienesta aizsardzības komanda, jo kameras pieder un tās tiek kontrolētas privāti, piebilda CBS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!