Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mjanmas huntas tiesa gāztajai valsts civilajai līderei Aunai Sanai Su Či pirmdien piespriedusi sešus gadus cietumā par korupciju, pavēstīja tiesas procesam tuvs avots.

Su Či piespriesti "seši gadi cietumā saistībā apsūdzībām korupcijas apkarošanas lietā", sacīja avots.

Gāztā līdere, pēc visa spriežot, ir pie labas veselības, bet pēc pēdējā sprieduma pasludināšanas ne ar kādiem paziņojumiem nav nākusi klajā, piebilda avots.

Nobela Miera prēmijas laureātei jau ir piespriesti 11 gadi cietumā par korupciju, kūdīšanu pret armiju, Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu un telekomunikāciju likumu pārkāpšanu.

Žurnālisti prāvā nevarēja piedalīties, bet Su Či advokātiem runāt ar medijiem ir aizliegts.

Su Či vairāk nekā 30 gadus bijusi Mjanmas demokrātiskās kustības seja, bet līderei jau iepriekš piespriestais cietumsods nozīmē, ka viņa nevarēs piedalīties vēlēšanās, ko hunta sola sarīkot nākamgad.

Jūnijā viņa tika pārvesta uz cietumu galvaspilsētā Nepjido, kur tiesas prāva turpinās cietuma kompleksā. Līdz pārvešanai uz cietumu viņa atradās mājas arestā.

Kopš apvērsuma aizturēti arī daudzi Su Či politiskie sabiedrotie. Tā vienam no kabineta ministriem piespriesti 75 gadi cietumā.

Mjanmas armija pērn 1.februārī sagrāba varu valstī, gāžot Su Či valdību. Militārā hunta apspiež demokrātiskos protestus, vajā režīma pretiniekus.

Vietējo aktīvistu apkopotā informācija liecina, ka, drošības spēkiem vēršoties pret protestu kustību, nogalināti vairāk nekā 2000 civilistu, arestēti vairāk nekā 17 000.

Militārā hunta izdara spiedienu arī pret medijiem, cenšoties kontrolēt informācijas plūsmu. Tiek traucēta interneta darbība un atņemtas darbības licences vietējiem plašsaziņas līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!