Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kolumbija un Venecuēla lēmušas pilnībā atjaunot diplomātiskās attiecības trīs gadus pēc tam, kad tās tika pārtrauktas, raksta “Al Jazeera”.

Jaunais Kolumbijas vēstnieks Armando Benedeti svētdien ieradās Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā. "Attiecības ar Venecuēlu nekad nedrīkstēja pārtraukt. Mēs esam brāļi, un iedomāta līnija nevar mūs šķirt," tviterī raksta jaunais sūtnis.

Benedeti sveica Venecuēlas ārlietu ministra vietnieks Randers Pena Ramiress, kurš paziņoja, ka "mūsu vēsturiskās saites aicina mūs strādāt kopā mūsu tautu laimes labā".

Kreisi noskaņotais Kolumbijas jaunais prezidents Gustavo Petro un Venecuēlas sociālistiskais prezidents Nikolass Maduro 11.augustā paziņoja, ka plāno atjaunot diplomātiskās attiecības, kas tika pārtrauktas 2019.gadā.

Karakasa bija pārtraukusi attiecības ar Bogotu 2019. gada sākumā pēc tam, kad Venecuēlas opozīcijas locekļi mēģināja šķērsot Kolumbijas teritoriju ar kravas automašīnām, kas bija piekrautas ar pārtiku un medikamentiem. Tā arī slēdza robežu, apgalvojot, ka palīdzība maskē opozīcijas apvērsuma mēģinājumu ar ASV atbalstu. Abās valstīs tika slēgtas vēstniecības un konsulāti, un lidojumi starp kaimiņvalstīm tika apturēti.

Bijušais Kolumbijas prezidents Ivans Duke neatzina Maduro pārvēlēšanu 2019. gadā un tā vietā atbalstīja opozīcijas līdera Huana Gvaido apgalvojumu, ka viņš ir Venecuēlas pagaidu prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!