Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija plāno oficiāli lūgt Kongresu apstiprināt ieroču pārdošanu Taivānai par 1,1 miljardu ASV dolāru, kas ietver 60 pretkuģu raķetes un 100 gaiss-gaiss tipa raķetes, atsaucoties uz avotu sniegto informāciju, raksta medijs "Politico".

Šī informācija izskan laikā, kad Ķīna katru dienu turpina sūtīt karakuģus un lidmašīnas Taivānas šauruma teritorijā.

Augusta sākumā ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi apmeklēja Taivānu un nosodīja Pekinas mēģinājumus izolēt un iebiedēt salas valdību. Reaģējot uz Pelosi vizīti, Pekina ap Taivānu sāka masīvas, līdz šim nepieredzēta apjoma militārās mācības, kuras pirmo reizi ietvēra raķešu izšaušanu virs salas.

Paketē, kas joprojām ir izstrādes sākuma stadijā, ietilpst 60 raķetes "AGM-84L Harpoon Block II" par 355 miljoniem ASV dolāru, 100 taktiskās raķetes "AIM-9X Block II Sidewinder" par 85,6 miljoniem ASV dolāru un 655,4 miljoni ASV dolāru novērošanas radara līguma pagarinājumam, sacīja avoti. Ar "Sidewinder" raķetēm apbruņos Taipejas rīcībā esošos F-16 iznīcinātājus.

Kad Baidena administrācija būs oficiāli noformējusi paziņojumu, Demokrātiskās partijas priekšsēdētājam un republikāņiem Senāta Ārlietu komitejā un Pārstāvju palātas Ārlietu komitejā būs jāparaksta pārdošanas līgums, lai tas varētu stāties spēkā. Likumdevēji, visticamāk, apstiprinās pārdošanu, taču process varētu ievilkties, atzīmē medijs.

Abu komiteju pārstāvji nesniedza informāciju un komentārus par ieroču piegādēm Taivānai.

Amerikas Savienotās Valstis ir Taivānas galvenais militārais atbalstītājs, pārdodot tai ļoti nepieciešamos ieročus un aizsardzības tehnoloģijas. Jau vairākas desmitgades Vašingtona ir pārdevusi salai ieročus saskaņā ar Taivānas attiecību likumu, kas ļauj tai piegādāt "aizsardzības" ieročus.

Vašingtona līdz šim ir ievērojusi tā saucamo "stratēģiskās neskaidrības" politiku attiecībā uz Taivānu. Tā nozīmē, ka ASV apzināti nenorāda, vai un kā tās aizstāvēs Taivānu uzbrukuma gadījumā. Diplomātiski ASV šobrīd pieturas pie "vienas Ķīnas" politikas, kas atzīst tikai vienu Ķīnas valdību – to, kura atrodas Pekinā - un tai ir oficiālas saites ar Ķīnu, nevis Taivānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!