Foto: AP/Scanpix/LETA

Irāna ir parakstījusi saistību memorandu, lai kļūtu par pastāvīgu Šanhajas Sadarbības organizācijas (SCO) locekli, jo Teherāna cenšas pārvarēt ekonomisko izolāciju pēc ASV sankcijām, informē raidsabiedrība "Reuters".

Parakstot dokumentu pilntiesīgai dalībai SCO, Irāna ir iekļuvusi jaunā dažādu ekonomisko, tirdzniecības, tranzīta un enerģētikas sadarbības stadijā, norādījusi Irānas amatpersona, raksta "Reuters".

Pagājušajā gadā strauji augošā Vidusāzijas drošības organizācija, kuras dibinātāji ir Ķīna un Krievija, apstiprināja Irānas pieteikumu par pievienošanos. Savukārt Teherānas vadība aicināja tās politiķus izveidot mehānismu, lai novērstu Rietumvalstu noteiktās sankcijas pret Irānas kodolprogrammu.

Tagad Irāna varēs piedalīties sanāksmēs, lai gan, visticamāk, paies zināms laiks, lai panāktu pilnīgu dalību, Krievijas valsts televīzijā pastāstīja organizācijas ģenerālsekretāra vietnieks Grigorijs Logvinovs, novēroja "Reuters".

Irānas ekonomika ir smagi cietusi kopš 2018. gada, kad ASV prezidents Donalds Tramps pameta Teherānas kodollīgumu ar pasaules lielvarām, tostarp Krieviju un Ķīnu. Mēnešiem ilgās netiešās sarunas starp Irānu un ASV prezidenta Džo Bidena administrāciju, lai atjaunotu kodollīgumu, ir bijušas sarežģītas un līdz šim neveiksmīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!