Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zaporižjas atomelektrostacija (AES) atkal pieslēgta Ukrainas energotīklam, sestdien vēsta aģentūra UNIAN.

Visi seši AES kodolreaktori, tāpat kā līdz šim, atrodas aukstās apturēšanas stāvoklī, taču tiem nepieciešama elektroenerģija pamata drošības funkciju nodrošināšanai.

Tagad AES sākusi saņemt elektroenerģiju no Ukrainas, jo salabota viena no četrām elektrības padeves līnijām.

Šī 750 kilovoltu sprieguma līnija tagad apgādā ar elektroenerģiju, kas nepieciešama reaktora dzesēšanai un citu drošības funkciju nodrošināšanai, Eiropā lielāko AES, kuras pēdējā, ceturtā, kodolreaktora darbība tika apturēta 11. septembrī.

UNIAN atzīmē, ka trīs pārējie kodolreaktori, kas tika bojāti karadarbības rezultātā, joprojām nav salaboti.

Droša ārējā elektroapgāde, ko nodrošina pieslēgums tīklam un rezerves elektroapgādes sistēmai, ir būtiski drošībai un kodolavārijas novēršanai arī tad, kad reaktori vairs nedarbojas.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien intervijā aģentūrai "Reuters" atzinis, ka okupētajā Zaporižjas AES ir 500 krievu kaujinieku, ziņo UNIAN.

UNIAN vēsta, ka Zelenskis izteicies: viņš ir pateicīgs Starptautiskajai atomenerģētikas organizācijai, kas "izdarījusi secinājumus", lai gan uz to spiedienu izdarījusi Krievija. "Viņi pateica, ka tikai pilnīga demilitarizācija. Tas ir tas, par ko mēs visu laiku runājam – pilnīga AES demilitarizācija garantēs drošību. Taču mēs ar jums saprotam, ka nav fakts, ka viss būs droši. Tāpēc, ka AES šobrīd pilnībā nestrādā," izteicies Zelenskis.

"Atvainojiet, bet baidīties no kaut kā, ko var izdarīt šī valsts un tāpēc slēgt ar viņiem šādu vai tādu vienošanos – tas ir sliktākais iespējamais rezultāts. Tad patiešām ir Trešā pasaules kara sākums. Tāpēc, ka tas dod tiesības tādām valstīm kā Krievija, vai valstīm, kuras par to domā, vai arī to nelaimīgo valstu līderiem, kuru tautas šādus autoritatīvus līderus izvēlējušās, kas spējīgi izmantot šādus ieročus un iekarot teritorijas, vai arī neizmantojot kodolieročus, draudēt ar tiem, sagrābt teritorijas un spīdzināt cilvēkus. Nevar būt dialoga ar cilvēkiem, kuri draud ar kodolieročiem," viņš uzsvēris.

"Es neuzskatu, ka ar viņiem var runāt. Jādomā par to, kā pasaulei dzīvot tālāk bez šādiem cilvēkiem," atzinis Ukrainas prezidents.

Kā ziņots, no sešiem AES reaktoriem septembra sākumā tika izmantoti divi, bet tie abi vēlāk tika atslēgti no Ukrainas energotīkla.

Augustā atkal tika apšaudīta lielākā Eiropas AES – Zaporižjas AES –, kuru kopš marta kontrolē Krievijas karaspēks, un Krievija aicināja ap to izveidot demilitarizēto zonu. Tika ziņots, ka augusta sākumā AES tikusi spēcīgi apšaudīta, bojājot vairākas tās struktūras. Uzbrukumu dēļ nācies slēgt reaktoru.

AES turpina strādāt Ukrainas personāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!