Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) pēdējais darba kārtībā esošais reaktors pirmdien atslēgts no Ukrainas energotīkla, paziņojis Ukrainas atomenerģijas uzņēmums "Enerhoatom".

Februārī Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks Zaporižjas AES sagrāba martā, bet stacijā joprojām strādā "Enerhoatom" ukraiņu darbinieki.

Ukraina apsūdz Krieviju, ka tā pārvērtusi atomelektrostaciju militārā bāzē un izmanto to kā vairogu uzbrukumu veikšanai. AES pēdējo nedēļu laikā bieži tikusi apšaudīta, radot bažas par kodolnegadījumu.

"Šodien apšaudes izraisīta ugunsgrēka rezultātā tika atslēgta [pēdējā darba kārtībā esošā] elektropārvades līnija," vietnē "Telegram" paziņoja "Enerhoatom".

"Rezultātā bloks Nr. 6, kas pašlaik nodrošina pašas AES vajadzības, tika (..) atvienots no elektrotīkla," paziņoja uzņēmums.

Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluščenko sociālajā tīklā "Facebook" norādīja, ka Ukraina pašlaik nevar salabot elektropārvades līnijas, jo AES apkaimē notiek kaujas.

Ministrs pavēstīja, ka apšaudes atsākušās drīz pēc tam, kad Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspektori atstāja AES.

No sešiem AES reaktoriem joprojām tiek izmantoti divi, bet tie abi pašlaik ir atslēgti no Ukrainas energotīkla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!