Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) misija ceturtdien ieradusies Krievijas okupantu kontrolē esošajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) Ukrainā, atsaucoties uz Ukrainas energokompāniju "Enerhoatom", ziņo aģentūra UNIAN.

"IAEA misija ieradusies Zaporižjas AES," teikts īsā kompānijas paziņojumā.

Ekspertu komandas ierašanos apstiprina arī Krievijas mediji.

Tikmēr aģentūra "Reuters", atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo, ka starptautiskā ekspertu komanda spēkstacijā varētu pavadīt īsāku laiku, nekā iecerēts.

Ukrainas Prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks iepriekš paziņoja, ka Krievija cenšas izjaukt IAEA misijas ierašanos, tostarp apzināti apšaudot AES apkārtni un tās pilsētiņu Enerhodaru. Tāpat ukraiņu amatpersonas brīdināja, ka Krievija misijas pārstāvjiem gatavo "izrādi", kurā spēkstacijas darbinieki kameru priekšā stāstītu, ka objektu apšaudot Ukrainas spēki.

IAEA pēc Ukrainas valdības lūguma ir izveidojusi misiju okupantu sagrābtās Zaporižjas AES apmeklēšanai. Komandā ir 14 starptautiski eksperti, bet misiju vada IAEA ģenerāldirektors Rafaels Grosi.

Misijas galvenie uzdevumi ir pārliecināties par AES fizisko aizsardzību, kodoldrošību un kodolmateriālu neizplatīšanu.

Krievijas iebrucēji Zaporižjas AES un tās pilsētiņu Enerhodaru sagrāba 4. martā. Maskava ir atteikusies no piedāvājuma ap kodolspēkstaciju izveidot demilitarizēto zonu. Kopš augusta sākuma okupanti periodiski apšauda AES un tās apkārtni, apgalvo Kijiva.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!